След като администрацията на САЩ забрани търговията с американски технологични продукти към някои китайски компании, без за нея да има издаден лиценз, още през пролетта Taiwan Semiconductor Manufacturing Company обяви, че ще спре производството на чипове за Huawei, припомнят от Zero Hedge.

Сега става ясно, че мерките са подтикнали Huawei да спрат използването на най-производителните си процесори Kirin 9000, като последният модел с такъв ще бъде Mate40, който ще бъде представен след няколко месеца.

"След 15 септември, нашият водещ процесор Kirin няма да може да бъде произвеждан", каза Ий Ченгдонг, главен изпълнителен директор на потребителския бизнес на Huawei. "Също няма да можем да произвеждаме чиповете си с изкуствен интелект. Това е тежка загуба за нас."

Qualcomm поиска лиценз да продава на Huawei

Qualcomm поиска лиценз да продава на Huawei

Китайската компания ще намери нужните си компоненти, но парите ще отидат в конкуренти, казват от американския производител

По думите му за деетилети компанията се е превърнала от сериозно догонващ производител в лидер на пазара. "Инвестирахме огромни ресурси в научно-изследователска дейност и преминахме през много трудни процеси", посочи също той.

За разлика от Apple, Huawei все още не произвежда собствените си чипове, като процесът беше аутсорснат към Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. За направата им обаче се използваше американско оборудване. А след като компанията спря да обслужва Huawei, доставките на чипове ще са значително по-малко, от реализираните над 240 млн. през миналата година.

Samsung ще спечели най-много от 5G войната срещу Huawei

Samsung ще спечели най-много от 5G войната срещу Huawei

Европейските Nokia и Ericsson също може да пострадат, ако Пекин реши да отговори на забраните

Новината идва на фона на продажби от 55,8 млн. смартфона Huawei през второто тримесечие, с което те за пръв път изпревариха Samsung по брой продажби. За цялото първо полугодие техният брой е 105 млн.

Най-големият пазар на Huawei остава Китай, където са реализирани 70% от продажбите им през второто тримесечие, което е ръст от 8% на годишна основа, който според анализаторите е подпомогнат от локдауна и пандемията.