Автомобилният производител Ford, технологичният гигант IBM, южнокорейската LG Chem и китайската Huayou Cobalt, обединиха сили в първия проект на блокчейн основа за мониторинг на доставките на кобалт от Демократична република Конго.

Пилотният проект има за цел да помогне на производителите да гарантират, че кобалтът, използван в литиево-йонни батерии, не е бил добиван от деца или използван за поддържане на конфликти.

Компаниите са под натиск от страна на потребителите и инвеститорите да докажат, че минералите се получават без нарушения на правата на човека, но проследяването на суровините по време на тяхното пътуване е предизвикателство.

Обявеният в сряда проект е в ход от декември. Започвайки с промишлено добит кобалт в Конго, той следи доставките чак до производството на литиево-йонни батерии за автомобили на Ford.

Находищата на кобалт, които се очаква да бъдат необходими в огромни количества за електрически превозни средства и електронни устройства, преобладават в Конго, страна, която е разтърсвана от гражданска война и политическо напрежение.

Резултатите от изборите през декември, които трябваше да бъдат първата демократично смяна на властта в Конго след шест десетилетия, се оспорват.

RCS казва, че пблокчейн латформата на IBM може да бъде използвана за включване на други минерали и да позволи на миньори, работещи на свободни начала, които според анализаторите са най-големият проблем по отношение на етичният кодекс, да се присъединят към мрежа от валидирани участници, базирани на блокчейн.

 Chevron, Total и Reliance се присъединяват към петролната блокчейн платформа Vakt

Chevron, Total и Reliance се присъединяват към петролната блокчейн платформа Vakt

Vakt е първата от многото пилотни блокчейн платформи за търговия със стоки, предлагани на финансовите пазари

За пилотния проект, който трябва да бъде завършен до средата на годината, кобалтът от промишлената мина на Хуяу ще бъде поставен в сигурни съдове, въведен в блокчейн и ще бъде проследен от мината и завода до катодния и акумулаторен завод на LG Chem в Южна Корея и след това до завода на Ford в Съединените щати.

Тъй като минералите често се комбинират с метали от различни източници, когато се топят, те са особено трудни за проследяване.

Проектът RCS има за цел да приложи най-добрите практики, като използва насоки, изготвени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

IBM заяви, че проучва потенциала на химическия анализ, използвайки изкуствен интелект, за да определи произхода на кобалта и да гарантира, че така нареченият чист кобалт не се топи с минерали с неясен произход.

Топ университети получават $50 милиона за блокчейн изследвания

Топ университети получават $50 милиона за блокчейн изследвания

Академичната общност е основен двигател на нововъведенията в технологиите

"Няма безпогрешен метод , но трябва сте иновативни, за да поддържате по-висока степен на точност," казва Маниш Чаула, генерален мениджър на IBM в сектора на минното дело и индустриалния сектор.

"Блокчейн е доказано е много ефективна технология за вдигане на летвата."

IBM вече работи с търговци на дребно, включително Walmart и Carrefour, за да проследи храната по веригите за доставки.

В миннодобивния сектор, междувременно, англо-американската

De Beers влиза в Русия чрез „ЛУКойл"

De Beers влиза в Русия чрез „ЛУКойл"

Компанията ще копае диаманти

започна да използва блокчейн за проследяване на диаманти.