Американската компания Ripple създаде фонд от 50 млн. долара, за да финансира университетските изследвания в областта на криптовалутите и технологията блокчейн.

Компанията, която разработва едноименната криптовалута, си партнира със 17 топ университета по целия свят за реализирането на новия проект. Сред учебните заведения са Масачузетският технологичен институт, Принстън, Юнивърсити Колидж - Лондон и Австралийският национален университет и др.

Те ще могат да кандидатстват за финансиране на блокчейн проектите си, а част от средствата вече са разпределени, пише Business Insider.

"Академичната общност традиционно е основен двигател на техническите нововъведения. Университетите ще играят уникална роля в разбирането и прилагането на криптографията и блокчейн технологията. Завършващите ще захранват непрекъснато развиващия се и съзряващ финансов пазар и работна сила", заяви Ерик ван Милтенбург, старши вицепрезидент на глобалните операции в Ripple.

"Ripple няма да диктува изследователските параметри. Развълнувани да играем роля в подкрепата на факултетни и студентски проекти, които изследват все по-полезните приложения на блокчейн и криптовалутите", добави ван Милтенбург.

Средствата за инициативата ще бъдат генерирани от търговия с криптовалутата Ripple (XRP).

Ripple не е първата компания, която си сътрудничи с висши учебни заведения. Един от разработчиците на Ethereum Чарлз Хоскинсън вече обеща да инвестира 1 млн. долара в създаването на нови блокчейн лаборатории в Университета в Единбург и Технологичния институт в Токио.

И в двата случая се подчертава фактът, че секторът на криптовалутите остава на ранен етап от развитието си, въпреки големият брой фирми, които се опитват да създадат търговски продукти, използвайки технологията и огромните привлечени капитали.

Технологията блокчейн, която стана известна с факта, че стои в основата на Bitcoin, все още среща проблеми с капацитета за обработка (на разплащания), поверителността и консумацията на енергия. Разработчици от цял свят работят върху решаването на тези проблеми.