Петролните компании Chevron и Total, заедно с голямата индийска рафинерия Reliance Industries, се присъединиха към платформата Vakt, базирана в blockchain, съобщи във вторник лондонската Vakt.

Vakt, който вече се използва от други големи търговски фирми от края на миналата година, е първата от многото пилотни блокчейн платформи за търговия със стоки, които се предлагат на финансовите пазари.

Фирмата е създадена през 2017 г. от консорциум, който включва петролните компании BP и Royal Dutch Shell, норвежкият Equinor, глобалните енергийни търговски компании Mercuria Energy Group и Koch Supply and Trading, както и Gunvor Group.

Първоначалните акционери започнаха да използват системата през ноември, като започнаха търговия със суров петрол от Северно море.

Банките ABN Amro, ING и Societe Generale са други акционери в дружеството.

Блокчейн се разглежда от мнозина като решение на неефективността на търговията и сетълмента, както и начин за подобряване на прозрачността и намаляване на риска от измами.

Vakt цифровизира и централизира предишната планина от документи, споделена между всички страни, участващи във всяка сделка.

"Total от известно време подкрепя инициативи на индустрията за дигитализиране на след-търговските процеси", заявява в изявлението си Томал Уемел, ръководител на компанията за търговия и доставка.

"Ние ги разглеждаме като важна стъпка напред към по-сигурни, по-бързи и по-евтини логистични операции. Ангажираме се да допринесем за навлизането на различни пазари на платформата VAKT blockchain."