Военният експерт, полковникът в оставка Андрей Кошкин, описва принципа на действие на т.нар. "костюми невидимки", използвани вече от руски военни, вкл. в зоната на военните действия в Украйна. В разговор с Лента.ру той подчертава, че тази технология защитава бойците от инфрачервено излъчване.

Наскоро беше съобщено, че най-новите камуфлажни "невидими костюми" са спасили група руски военни в Украйна при обстрел на бойци от украинската армия. При спомената ситуация, петима военнослужещи около три дни са останали в укритие под обстрела на украински военни. Благодарение на "костюмите невидимки" военнослужещите са успели да избягат от обсега на дроновете и да достигнат до по-безопасно място.

Концернът "Калашников" започва производство на модифицирано "противоосколочно одеяло"

Концернът "Калашников" започва производство на модифицирано "противоосколочно одеяло"

Какви са неговите качества?

По думите на Кошкин, въпросните "дрехи невидимки" представляват "наметало, което има съответните отразяващи свойства на тъканта, които не позволяват на дроновете да "виждат" обекта. Така при описаната ситуация на фронта, руските военни с помощта на наметалата са успели да заблудят операторите на дроновете и да се измъкнат от зоната им на порязяване", казва Кошкин, подчертавайки, че въпросните "наметала" предпазват именно от инфрачервено излъчване.

Полковникът в оставка описва принципа на "екраниране", който е в основата на новата технология. "Например дронът облъчва дадена зона, но лъчите се отразяват от "наметалото" и не се постига търсения ефект (откриване на обект), т.е. лъчите се разсейват при това отразяване", разказва събеседникът пред Лента.ру.

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какви са бойните характеристики на многоцелевия изтребител Су-57 и стратегическия бомбардировач ПАК-ДА

Първите руски "невидими костюми" са се появили на фронтовата линия в Украйна в края на март. От фирмата-разработчик HiderX добавят, че камуфлажният ефект на дрехата се дължи на използването на обработена структурирана тъкан.

"Наметалото "невидимка" ефективно маскира човека както на тъмно от устройства, работещи в инфрачервения диапазон, така и на дневна светлина от конвенционалните средства за наблюдение", обясняват от компанията разработила "невидимите" дрехи.

Новата руска ракета "Циркон", която може да поразява атомни самолетоносачи

Новата свръхзвукова руска ракета, която може да поразява атомни самолетоносачи

Как се извършва насочването на тези ракети, какви цели и на какво разстояние поразяват