Изглежда нищо не може да забави амбициите на Китай за развитие на високоскоростни жп линии в страната. А новата цел на Пекин е да пусне първата линия за влакове стрела под водата, разказва CNN Business.

Целта е новата линия да свързва пристанищния град Нинбо в близост до Шанхай с Чжоушан, който е архипелаг на източния бряг.

Подводният тунел ще бъде част от плана за 77-километровата железопътна линия Юнчжоу. Основният план е по този начин да се стимулира развитието на туризма в региона.

За първи път проектът беше споменат в транспортен план на Пекин от 2005 година. През ноември месец тази година беше издадено разрешение за стартиране на работата по него.

От общо 77 километра жп линия 70,92 ще бъдат изградени от нулата, включително 16-километровата част, която ще минава под вода.

Когато тя бъде завършена влаковете между Нинбо и Чжоушан ще развиват максимална скорост от 250 километра в час. Това разстояние ще се взема за 80 минути. В момента пътуването между тях отнема около 4,5 часа с автобус и 2,5 часа с кола.

Работата по проекта, изчисляван на 3,6 милиарда долара, ще започне през следващата година и трябва да бъде завършен до 2025 година.