През следващата година се очаква Румъния да вземе предварително инвестиционно решение дали да изгради малка модулна реакторна централа и да се превърне в първата европейска държава, използваща технологията, пише Reuters.

Държавният производител на ядрена енергия Nuclearelectrica заяви през 2021 г., че ще си партнира с американската фирма NuScale Power за изграждането на малки модулни реактори (ММР) до 2029 г. като част от усилията за използване на източници на енергия с ниски емисии.

Посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Ан Кавач каза, че румънският проект може да се възползва от финансова подкрепа на САЩ в размер на 4 милиарда долара.

Румъния има за цел да намали своите въглеродни емисии, за да изпълни целите на ЕС и да засили енергийната сигурност, което се оказа по-неотложен проблем след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Технологията на NuScale вече беше сертифицирана миналата година от регулатора на ядрената енергия на САЩ, първото подобно одобрение в Съединените щати.

Малки модулни реактори или какво ще представляват първите подобни ядрени проекти в Европа

Малки модулни реактори или какво ще представляват първите подобни ядрени проекти в Европа

Те трявба да спестяват разходи и време за изграждане и могат да се внедряват постепенно

"Имаме шанса да бъдем първите или сред първите", каза министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя в понеделник, след като обиколи предложеното място за новата централа в централния румънски град Дойчещв, окръг Дъмбовица, Южна Румъния - на около 140 км от Русе, с представители на компанията и САЩ, включително американския посланик Кавалец.

NuScale има за цел да изгради заводи в Румъния и Полша, въпреки че прекрати своя ММР проект в американския щат Юта в края на миналата година, тъй като се сблъска с проблеми с разходите.

Бурдуджа каза, че румънският проект е много по-рентабилен от търговска гледна точка и може да бъде до една трета по-евтин от проекта в Юта.

"Този визионерски проект има подкрепата на най-високите нива на правителството на Съединените щати, както политически, така и финансово", каза Кавалец.

Малки модулни реактори ще захранват най-северния град на планетата

Малки модулни реактори ще захранват най-северния град на планетата

Норилск е в района на огромни залежи на никел