Европейската комисия ще представи през февруари нов индустриален алианс за малки модулни реактори (SMR). Той има за цел да въведе първите малки ядрени проекти в Европа в началото на следващото десетилетие.

SMR са усъвършенствани ядрени реактори с мощност до 300 MW, което е около една трета от генериращия капацитет на традиционните ядрени реактори, според Международната агенция за атомна енергия, цитирана от Oilprice. 

Малките модулни реактори ще спестяват разходи и време за изграждане и могат да се внедряват постепенно, за да отговорят на нарастващото търсене на енергия.

ЕС, както и други икономики искат да стимулират производството на ядрена енергия, на фона на поставените си цели в областта на климата и въглеродна неутралност.

ЕС иска да Европейски индустриален алианс за SMRs. Блокът проявява нов интерес към ядрената енергия и "към нейния потенциал да се справи с всички основни предизвикателства: декарбонизация, сигурност на електроснабдяването и стратегическата автономия на ЕС", смята европейският комисар в областта на енергетиката Кадри Симсон.

По думите й внедряване на тези съоръжения би трябвало да се направи до следващото десетилетие, за да "осигурим значителен принос по пътя на климатична неутралност до 2050 г.".

Малките модулни реактори могат да бъдат от ключово значение за новата цел на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с 90% до 2040 г., според проекта.

Завръщането на ядрената енергия в много страни се очаква да доведе до рекордно високо производство на електроенергия от ядрена енергия през 2025 г., смята Международната агенция по енергетика (МАЕ) в доклад от тази седмица. До следващата година се очаква глобалното производство на ядрена енергия да надмине предишния си рекорд, поставен през 2021 г.

Ядрената енергия - кои страни в Европа са "за", кои "против" и защо

Ядрената енергия - кои страни в Европа са "за", кои "против" и защо

Тя се използва в Европа, като има работещи ядрени централи в 13 от 27-те държави-членки

След енергийната криза от 2022 г. много правителства в Европа, като изключим Германия, взеха решение за увеличат производството на ядрена енергия, за да осигурят енергийна сигурност и да намалят емисиите от производството на електроенергия в унисон с целите си за нулеви нетни емисии до 2050 г.

Неотдавна Обединеното кралство обяви планове за най-голямото си ядрено разширяване от 70 години, както и планове за удължаване на живота на няколко съществуващи съоръжения.

Франция, която един от най-големи застъпници за енергията, произведена от ядрени мощности, продължава да подкрепя дългогодишния си подход към ядрената енергия, като планира да построи няколко нови реактора през следващите години.

Унгария продължава изграждането на своя проект за ядрена енергия Paks-2.

Швеция пък гласува "за" разширяването на ядрения енергиен сектор.