Има много спорове относно плюсовете и минусите на ядрената енергия и кои европейски страни са за и против нея. Историята помни не една ядрена катастрофа и ето защо думата "ядрен" често привлича вниманието на мнозина, които не са склонни да я приемат като надеждна и безопасна форма на енергия.

Други твърдят, че за разлика от изкопаемите горива, това е един от най-чистите източници на енергия, защото не не води до емисии на парникови газове, съответно до замърсяване. От друга страна обаче, ядрените отпадъци остават опасни в продължение на хиляди години и носят дълготрайни опасения за околната среда.

И все пак някои европейски държави смятат ядрената енергия за жизненоважна за своето икономическо оцеляване и я виждат като една от най-добрите възможности по отношение на предизвикателството, свързано с изменението на климата, пише Euronews.

Ето кои са държави, които насърчават производството на ядрената енергия на континента

След инцидента в Япония във Фукушима през 2011 г., Европа остава разделена относно експлоатацията на все по-големи атомни електроцентрали.

Кой инвестира в "зелени" централи у нас и колко ток произвеждат те

Кой инвестира в "зелени" централи у нас и колко ток произвеждат те

Соларната енергия е във възход, но все още водните централи имат по-голям капацитет

Италия и Литва се се отказаха изцяло от ядрената енергия за производство на електроенергия. Франция обаче е твърдо се застъпва за ядрената енергия като. Освен това България, както и Италия, Хърватия, Финландия, Унгария и Полша подкрепят Франция относно ядрените амбиции. От 163 атомни реактора в Европа към август 2023 г. 56 са били с локация само във Франция.

Ядрената енергия се използва в Европа, като има работещи ядрени централи в 13 от 27-те държави-членки и осигурява около една четвърт от общата електроенергия за Европа.

Имайки предвид несигурността с доствките на петрол и газ, френският президент Еманюел Макрон обяви план на стойност 57 милиарда долара за изграждане на шест ядрени реактора от следващо поколение в страната, до 2028 г.

Амбициите на Швеция за производство на още ядрена енергия са осуетени от ...германска компания

Амбициите на Швеция за производство на още ядрена енергия са осуетени от ...германска компания

Най-голямата икономика в Европа Германия реши да се откаже от ядрената енергия,темата в Европа е спорна

Кои държави се противопоставят на ядрената енергия и искат да бъде забранена

Белгия и Германия, както и Швейцария и Испания, са страните, които планират постепенно да премахнат своите ядрени електроцентрали, като смятат, че имат опасни последици от производството на такъв вид енергия.

Тези страни са планирали да се откажат напълно от своите планове за ядрена енергия, но все още се въздържат от пълното им премахване предвид променящата се геополитика е енергиен план.

Според Европейската комисия противопоставянето срещу ядрената енергия е довело до 25% общ спад на електроенергията, произведена по този начин в Европейския от 2006 до 2020 г.

Интересното е, че в едно от последните проучвания, публикувани от Hungarian Foundation, се вижда, че има все по-положително възприемане на ядрената енергия във всички страни-членки на ЕС. Според резултата от него процентът на опозицията срещу ядрената енергия е паднал от 26% на 15%.

Заслугата може да се отдаде на предимствата на този тип енергия, като значително помага за намаляване на въглеродния отпечатък и минимизиране на емисиите на парникови газове.

Ядрената енергия има висока енергийна плътност, което я прави по-ефективна от другите алтернативни източници. За разлика от слънчевите и вятърните ресурси, атомните енергийни централи работят независимо, без да разчитат на метеорологичните условия.

Все пак не бива да забравяме факта, че рисковете за ядрени аварии като тази в Чернобил и Фукушима са реални и да имат опустошително въздействие.

Осве това инфраструктурата на атомните електроцентрали изисква много инвестиции и развитие. След като заработи, заплахата от отпадъци остава, тъй като безопасното им изхвърляне може да бъде сериозно предизвикателство. Следователно в цяла Европа настроенията по отношение на ядрената енергия са разделени.