Руската държавна ядрена компания "Росатом" направи сериозна стъпка към изграждането на малки модулни реактори в района на най-северния град на планетата - Норилск в Красноярския край, съобщава NucNet.

Населеното място с над 180 000 жители е от затворен тип и е второто най-голямо след Мурманск отвъд Полярния кръг. С температури от -53 градуса през зимата до +32 градуса през лятото, Норилск очевидно не привлича с приятен климат, но под него са най-големите залежи на никел в света. Добиват се още паладий, платина, въглища и др.

Снимка 642233

Източник: iStock

Мините се експлоатират още от времената, в които в района е имало лагер от системата на ГУЛАГ. В момента индустриалният регион на Норилск се захранва от енергийната компания "Норилск-Таймур", която е част от групата на "Норилск Никел" и не е част от електроразпределителната мрежа на Руската федерация.

Снимка 642231

Източник: iStock

Захранването на относително голям град и сериозна промишлена зона на толкова далечно и изолирано място е предизвикателство и именно заради това "Росатом" и "Норилск Никел" обединяват сили за внедряването на малки модулни реактори по технологията РИТМ-400. Тя вече се използва при атомните ледоразбивачи.

Снимка 642232

Източник: iStock

Предстои проучване на подходящо място за разполагане на мощностите, които трябва да заработят през следващото десетилетие.

САЩ финансират първите малки модулни реактора (SMR) в Румъния с $275 милиона

САЩ финансират първите малки модулни реактора (SMR) в Румъния с $275 милиона

Това обяви американският президент Джо Байдън

Русия развива малките реактори като вариант за дългосрочен и предвидим източник на електроенергия за изолираните райони - плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" прави именно това в Чукотка, а вече има строително разрешително за централа с малък модулен реактор с капацитет от поне 55 мегавата в Якутия.