Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ предвиждат финансова подкрепа за разработването на малкък модулен реактор (SMR) на стойност $275 милиона в Румъния, съобщава Profit.ro. Още в края на 2021 година компанията NuScale обяви намерението си да изгради с румънската ядрена група Nuclearelectrica своите първи такива реактори в Румъния до 2028 година.

В последно време се възлагат много надежди на малките модулни реактори (SMR), които правят новите ядрени централи конкурентоспособни и (донякъде) независими.

Традиционни и малки модулни реактори - каква е разликата

Разликата между традиционните АЕЦ реактори и малките модулни реактори е очевидно на първо място в самите им размери и мощности. Докато един стандартен реактор е с мощности от над 700 мВт, то таванът за SMR е 300 мВт, като има дори микро реактори с до 10 мВт. Тези мощности позволяват по-бързо сглобяване, което означава и по-бързото им и гъвкаво внедряване в мрежата. Друго от предимствата е, че са и по-евтини.

Париж залага €1 млрд., че малките модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста енергия

Париж залага €1 млрд., че малките модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста енергия

Държавната EDF ще започне да ги произвежда до 2030 г.

Технологията на малките модулни реактори е все още в стадии, в който се търси най-ефективната възможна конфигурация. За това свидетелстват и многото разнородни дизайни - в момента съществуват концепции за над 80 различни SMR реактори. При някои от проектите се предвижда презареждане с уран на всеки 5-7 години, а при други - до края на жизнения им цикъл.

Някои от най-големите компании, които разработват в момента SMR реактори са NuScale, Westinghouse, Rolls-Royce, GE Hitachi Nuclear Energy, Tokamak Energy и Toshiba.

Внедряване в Европа

Тяхното внедряване в Европа се предвижда да бъде част от една хибридна система, която да подпомогне производството на електроенергия в преобладаваща от ВЕИ мрежа.

На фона на предвидената от САЩ държавна инвестиция в румънската енергетика,  американската Международна финансова корпорация за развитие (DFC) и американската Експортно-импортна банка (EXIM) обмислят потенциално финансиране на стойност съответно $1 милиард и $3 милиарда отново в изграждането на малки модулни реактори на румънска територия.

Доклад на IEEFA от февруари 2022 година показа, че възобновяемите ресурси ще осигурят надеждно електричество на по-ниска цена. 

Разделянето на атома е едно от най-значимите научни събития в историята на човечеството. Откритието дава началото на ядрената енергетика, която тогава пленява мечтите и фантазиите на планетата с обещанието за безкраен и евтин източник на енергия, като технологията прелива и в научната фантастика на Айзък Азимов от поредицата "Фондацията".

До 1960 година има едва 17 атомни реактора с обща мощност от 1.2 гВт във Франция, Великобритания, САЩ и СССР. Само 20 години по-късно това число е вече 253 в 22 страни с над 135 гВт мощност.

Голям тласък за разрастването на сектора дава петролната криза през 1973 година Тя кара множество страни да търсят алтернатива на горивата за производство на своето електричество, което довежда до голям бум на поръчки и прогнози за строеж на АЕЦ-и до над 1000 гВт глобално.

Технологията SMR е включена и към листа от производители на електроенергия, които следва да получат по-бързи и улеснени административни процеси за намаляването на въглеродният отпечатък в производството.

ЕС иска да санкционира ядрената енергетика на Русия по нов начин

ЕС иска да санкционира ядрената енергетика на Русия по нов начин

С 2-годишна дерогация за страните членки