Самолетите на най-голямата авиокомпания във Великобритания - British Airways в бъдеще ще се движат с гориво от битови отпадъци. Компанията проектира специални заводи, които ще преобразуват отпадъците на домакинствата във възобновяеми реактивни горива, а превозвачът ще зарежда самолетите си с тях.

Първата фабрика ще приема стотици хиляди тонове битови отпадъци на година, предназначени за депониране или изгаряне, включително пелени, пластмасови кутии за храна и опаковки от шоколадови десерти, превръщайки ги в напълно екологични горива.

"Превръщането на битовите отпадъци в реактивно гориво е невероятно нововъведение, което произвежда чисто гориво, като същевременно намалява депонирането на отпадъци", каза Уили Уолш, главен изпълнителен директор на International Airlines Group, която е компанията-майка на British Airways.

Планираното предприятие ще произвежда достатъчно гориво, за да захранва всички полети на един от най-големите самолети на компанията - Boeing 787 Dreamliner от Лондон до Сан Хосе и Ню Орлиънс за цялата година. Горивото, произведено в завода, ще доведе до повече от 60% намаляване на парниковите газове в сравнение с конвенционалните изкопаеми горива.

Мярката е част от ангажиментите на превозвача да намали нетните емисии наполовина до 2050 г., посочват от авиокомпанията. British Airways планира все повече от самолетите й да се движат с екологичното гориво през следващото десетилетие.