Microsoft призова потребителите да престанат да използват операционната система Windows XP. В своя официален блог компанията припомня, че остават 1000 дни до прекратяване на поддръжката на остарялата ОС.

С фокус върху миграцията към Windows 7 и очаквания анонс на следващата версия 8, Microsoft дава ясно да се разбере, че зависимостта от XP трябва да върви към своя край.

"Няма ли да бъде чудесно, ако славните дни продължат завинаги?", споделя в блога на Microsoft Стивън Роуз. "Но реалността е, че трофеите стават прашни и това, което ни се струваше най-добро преди десет години, просто не е достатъчно за днешните стандарти".

„Нещата стават по-добри, по-бързи. И в крайна сметка е време да се премине от нещо достатъчно добро към много по-добро", допълва Роуз. „Windows XP беше невероятна и милиони потребители на компютри са благодарни за това. Но е време да продължим напред", казва представителят на Microsoft.

Две причини налагат прехода към нова ОС. Първо, разширената поддръжка на Windows XP изтича след по-малко от 1000 дни. И, второ, налице е операционна система, която е много по-добра от Windows XP, пише TechNews.bg.

XP се счита за феноменален успех за Microsoft. Последвалата версия Vista не успя да постигне популярността на своя предшественик, а поради големите си изисквания към RAM паметта се оказа неподходяща за нетбук компютрите, които межгдувременно се появиха на пазара.

Но за сметка на това Windows 7 стартира силно и е достатъчно добра, за да даде нов тласък на марката Windows, отбелязва Microsoft.