Най-богатият човек в Индия – Мукеш Амбани, инвестира 20 милиарда долара в мобилни услуги, които могат да осигурят бърза интернет връзка за 1 милиард души. В понеделник неговата телекомуникационна фирма Reliance Jio официално пусна 4G мрежа, която покрива 80% от територията на азиатската страна.

До края на тази година индийците ще могат да я ползват безплатно. От началото на 2017-а година те ще трябва да плащат по 149 рупии или 2,25 долара месечно, за да ползват мрежата, пише CNN Money.

“Всичко, което може да бъде дигитално, ще стане такова. Животът вече е дигитален”, е заявил Амбани по време на годишното общо събрание на инвеститорите в компанията, състояла се миналата седмица.

В момента едва една пета от възрастното население на Индия има връзка с интернет. Страната разполагат с малко зони с безплатен Wi-Fi, а качествената връзка е рядкост в по-бедните райони.

Това обаче скоро ще се промени. Ако бизнесът на Reliance Jio успее да се развие, милиони индийци ще получат качествена връзка със световната мрежа в следващите години.

Компанията обаче ще срещне сериозна конкуренция в лицето на големите технологични гиганти. Google вече пусна безплатни Wi-Fi зони на много от гарите в страната. Facebook пък предлага безплатна версия на своята платформа.