Фармацевтичната компания "Адифарм" официално е внесла в екоинспекцията в столицата инвестиционно предложение за изграждането на нова производствена база.

Тя ще се строи в местността "Толева махала" край село Волуяк. Според документите, входирани в РИОСВ, комплексът ще включва производствена сграда за лекарствени форми и хранителни добавки, административна сграда и трафопост. Заводът ще е двуетажен с обща разгъната застроена площ от 13 000 квадратни метра. За останалите сгради са предвидени още до 5000 кв.м.

Vedra строи фармацевтичен завод в полите на Странджа

От фарма производство до мини голф: Какво строи Vedra в полите на Странджа

Проектът е за над 40 млн. лева и ще отвори повече 200 работни места

Планира се производственият капацитет на предприятието да достигне до 3 милиона опаковки на месец. За обслужването му ще се изгради пътна връзка с бул. "Европа", прилежащи улици, водопровод, газопроводно отклонение и т.н. Ще бъдат изместени голям водопровод и въздушен електропровод.

Още в края на 2022 г. "Адифарм" получиха сертификат клас А за инвестиционния проект, като тогава стана ясно, че инвестицията ще е на стойност от 4,5 млн. лева.

Компанията с едноличен собственик на капитала Абдулсалам Халед Хомси Сахтура е на пазара от 1994 г. Има портфолио от над 100 регистрирани продукта, които се продават на повече от 30 пазара в Европа, Африка, Близкия Изток и Северна Азия. "Адифарм", която в момента разполага с един обект в София, има и развойна дейност.