Eвропейският съвет за иновации инвестира €9,9 милиона в дялово участие в българската компания Dronamics, съобщава производителят и оператор на товарни дронове. Така стартъпът става първата в света линия за въздушни безпилотни товарни превози с лиценз за Европа.

Инвестиционното споразумение е подписано в Брюксел по време на Седмицата на изследванията и иновациите от съоснователя и главен изпълнителен директор Свилен Рангелов и от еврокомисаря по иновациите Илиана Иванова.

Снимка 507671

Припомняме, че Европейският иновационен съвет (ЕСИ) вече участва в развитието на европейския бизнес на Dronamics с грант от €2,5 милиона през 2022 година.

Българската Dronamics ще консултира ЕС за иновациите в транспорта

Българската Dronamics ще консултира ЕС за иновациите в транспорта

Така стартъпът става част от 15-те най-влиятелни европейски транспортни компании

Ролята на ЕСИ е да подпомага обещаващи иновационни предприятия като финансира превръщането на доказан замисъл в бизнес, утвърждаването му на пазара и разрастването му до корпорация.

"Пожелавам на Dronamics и на основателите на компанията Свилен и Константин Рангелови предприятието им все така успешно да расте и да стане пример и вдъхновение за много други български иноватори", заяви Илиана  Иванова.

Българската компания за превоз на товари с безпилотни дронове използва нов тип дистанционно управляеми безпилотни апарати, които са икономични и пригодени за въздушен превоз на товари до 350 кг и обем от 3,5 куб. метра на 2 500 км за по-малко от 5 евро на килограм, разясняват от дружеството.

Гърция е първият пазар, в който Dronamics ще започне търговски операции

В края на миналата година българският производител и оператор на товарни дронове Dronamics обяви, че вече е част от стратегическа инициатива на Брюксел, в рамките на която 15 от най-влиятелни европейски транспортни компании ще консултират лидерите на ЕС относно иновациите в сектора на транспорта в световен мащаб.

Работната група по въпросите на бъдещето на мобилността е сформирана след среща в Брюксел с европейския комисар по транспорта Адина Вълян. Групата има за цел да се справи с ключовите предизвикателства, пред които са изправени иноваторите в сектора на мобилността, с оглед на постигането на стратегически цели на ЕС и конкурентоспособността на Европа в областта на модерната мобилност.

Фондът на Европейския съвет по иновациите, който разполага с бюджет от €10 милиарда, призовава предприемачите в транспортния сектор да кандидатстват за финансиране на свои проекти.

Българската Dronamics ще си партнира с една от най-големите логистични компании в света

Българската Dronamics ще си партнира с една от най-големите логистични компании в света

Целта е дроновете да полетят над ОАЕ, ЮАР и Австралия