Един от големите производители на автомобилни компоненти и доставчик за марки като Audi, BMW, Volkswagen и Tesla планира да изгради завод за 200 милиона евро в Румъния. Германската ще построи база за производството на батерии за електромобили в Тимишоара. 

Това е потвърдил кметът на града Доминик Фриц, цитиран от сайта Romania Insider.

Проектът ще създаде над 1000 работни места за специалисти в автомобилната индустрия. Той ще бъде осъществен на няколко етапа, като включва изграждането на над 40 000 квадратни метра производствени цехове, складове и офиси.

Dräxlmaier Group ще прави там електроника и високоволтово оборудване. През 2022 година трябва да започне и сглобяването на батерии за хибридни модели на премиум марки автомобили.

"В Тимишоара ще се правят батерии за електромобили от цял свят. С инвестицията на Dräxlmaier за 200 милиона евро в следващите шест години нашият град ще се позиционира като водещ играч на националния и европейския пазар на зелени технологии", посочва Фриц в публикация във Facebook.

Германската компания е основана през 1958 години в град Филсбибург, където днес се намира централата ѝ. Групата развива дейност на 60 локации в глобален мащаб. За нея работят 75 000 души, като приходите ѝ за 2019 година възлизат на почти 5 милиарда евро.