Френският магнат Доминик Луи направи голям залог, обзалагайки се, че глобалното затопляне ще доведе до ренесанс на атомната енергия. Преди три месеца неговата компания с фокус върху ядреното инженераство Assystem SA продаде 61 процента от своя бизнес с автомобили и самолети за 400 милиона евро. Луи използва приходите, за да закупи обратно част от дяловете ѝ и да придобие 5 процента от френския производител на атомни реактор Areva NP за 125 милиона евро, предава Bloomberg.

Докато Франция намалява зависимостта си от атомните централи, изпълнителният директор на Assystem вярва, че атомната енергия отново ще се върне на мода заради глобалното затопляне. Луи очаква, че Electricite de France SA ще построи между 20 и 30 нови реактор, за да замени частично остаряващите. Той вярва, че непостоянното захранване и недоволството по места ще забавят ръста на вятърните ферми.

"Моят залог е, че ще започнем да ставаме свидетели на все повече инциденти, свързани с климатичните промени, и общественото мнение (относно атомната енергия - бел. ред.) ще се промени много бързо", казва Луи, който контролира 61 процента от Assystem. "Атомната енергия, заедно с възобновяемите източници, е най-добрият начин да се отървем от въглищата.

66-годишният магнат очаква, че Индия ще закупи френски реактори. Компанията работи и с руската Rosatom Corp. по проекти във Финландия и Турция. Ядреният ренесанс в Европа ще се случи след между 10 и 15 години, смята той, но междувременно компанията му ще печели от поддръжката и обновяването на сегашните реактори във Франция.

Относно аварията в японската Фукушима, Луи казва, че проблемът е бил заради цунамито, наводнило резервните генератори, а не заради технически проблем с реакторите. "Подобни инциденти, които се случват веднъж в живота, може би ще са цената, която трябва да платим, за да избегнем повишаването на равнището на моретата с един или два метра", казва той.