Виетнам планира да рестартира най-голямата си мина за редкоземни метали през следващата година с проект, подкрепян от Запада. По този начин страната може да съперничи на най-големия в света, според две участващи компании, като част от по-широк натиск за нарушаване на господството на Китай в сектор, който захранва модерните технологии, пише Reuters.

Виетнам иска да увеличи добива си на редкоземни метали над 460 пъти

Страната, която иска да увеличи добива си на редкоземни метали над 460 пъти

Стремежът й е да стане стане първа или втора в света до 2030 година

Dong Pao е сред най-големите мини в света и привлича чуждестранен интерес. Австралийската Blackstone разглежда инвестиция в Dong Pao на стойност 100 милиона долара.

Този ход ще бъде стъпка към целта на страната от Югоизточна Азия да изгради верига за доставки на редкоземни елементи, включително да развие капацитета си за рафиниране на руди в метали, използвани в магнити за електрически превозни средства, смартфони и вятърни турбини.

Безизвестният китайски гигант, който господства на световния пазар на метали

Безизвестният китайски гигант, който господства на световния пазар на метали

САЩ и Европа бързат да осигурят доставки на ключови суровини на фона на стремежа към по-зелени технологии

Като първоначална стъпка правителството на Виетнам възнамерява да стартира търгове за множество блокове от своята мина Dong Pao преди края на годината, каза Теса Кучер, изпълнителен директор в австралийската Blackstone Minerals Ltd, която планира да кандидатства за поне една концесия . Тя цитира непубликувана информация от Министерството на природните ресурси и околната среда на Виетнам, което не отговори на искания за коментар.

Времето на търга може да се промени, но правителството планира да рестартира мината през следващата година, каза за Ройтерс Луу Ан Туан, председател на Vietnam Rare Earth JSC, основният рафинер в страната и партньор на Blackstone в проекта.

Проект за добив редкоземни елементи в Гренландия от 2024 г. ще задоволи нуждите на Европа и ще намали доминацията на Китай в сектора

Проект за добив редкоземни елементи в Гренландия от 2024 г. ще задоволи нуждите на Европа и ще намали доминацията на Китай в сектора

Производството може да започне още през следващата година

Предложеното рестартиране на Dong Pao - чийто график, мащаб и степен на чуждестранна финансова подкрепа не са известни засега, идва в момент когато много държави се тревожат за тяхната уязвимост от прекъсвания на доставките поради задушаващата хватка на Китай върху стратегическите минерали и споровете му със САЩ и техните съюзници . Тази година Пекин наложи ограничения върху износа на метали, използвани в полупроводниците, което влиятелен китайски политически съветник предупреди, че е "само начало".

Виетнам има вторите по големина находища на редки земи, според Геоложката служба на САЩ. Но те останаха до голяма степен неизползвани. Инвестициите бяха обезсърчени от ниските цени, които на практика се определят от Китай поради неговия почти пълен монопол на световния пазар. Посещавайки Ханой този месец, за да подобри двустранните отношения, президентът на САЩ Джо Байдън подписа споразумение за засилване на способността на Виетнам да привлича инвеститори за своите запаси от редкоземни метали.

В интервюта за Ройтерс 12 ръководители на индустрията, инвеститори, анализатори и чуждестранни служители описаха планове за Виетнам, включително инвестиции, които според тях показват как разговорите за намаляване на риска от веригите за доставки, за да се намали зависимостта от Китай, се превръщат в действия. Някои признаха трудностите при изграждането на център за редкоземни елементи, но казаха, че тези ходове може да направят Виетнам жизнеспособен играч, като същевременно облекчи стратегическите притеснения, дори ако Китай остане доминиращ.

Веригите за доставка на редкоземни метали са в хаос. Световният хегемон в добива им вече не симпатичен на света

Веригите за доставка на редкоземни метали са в хаос. Световният хегемон в добива им вече не симпатичен на света

Нуждата от повече източници на доставки е жизненоважна

Теса Кучер каза, че инвестицията на Blackstone в проекта ще бъде на стойност около 100 милиона долара, ако спечели. Тя добави, че компанията разговаря с потенциални клиенти, включително производителите на електрически автомобили VinFast и Rivian за възможни договори с фиксирани цени, които ще предпазят доставчиците от колебания и ще гарантират на купувачите сигурна верига за доставки.

Сключването на такива сделки ще реши препятствието, пред което са изправени разработчиците във Виетнам. През последните години японските инвеститори Toyota Tsusho и Sojitz изоставиха проекти в Dong Pao, след като Китай увеличи доставките, сваляйки цените.

И все пак, въпреки фокуса върху намаляването на риска, не е ясно дали клиентите биха били готови да платят премия за Виетнам, каза Дилън Кели от инвестиционната компания Terra Capital, отбелязвайки, че пазарът като цяло е непрозрачен.

Снимка 635172

Източник: Reuters