Когато в началото на 2020 г. китайската Vital Materials купи резерв от критични минерали на стойност 600 милиона долара. Влиянието на компания, за която някои хора в индустрията все още не са и са чували, показва мащаба на предизвикателството да се разхлаби хватката на Китай върху ключовите суровини, пише Bloomberg.

Междувременно САЩ и Европа бързат да осигурят доставки на ключови суровини на фона на стремежа към по-зелени технологии. Китай обаче "контролира" много ключови елементи като литий и кобалт, използвани в производството на батериите за електрически превозни средства. Китай има контрол и върху редкоземни метали, необходими за вятърни турбини. Vital доминира на пазара за редица "второстепенни метали", които присъстват главно в списъците с критични минерали, публикувани от САЩ, Европейския съюз, Обединеното кралство и Австралия.

Компанията държи най-големия дял от пазарите на селен, телур, индий и бисмут, които се използват съоръжения за слънчева енергия, телевизорите с плосък екран и фармацевтичните продукти.

За разлика от производството на редкоземни метали, "второстепенните" метали често са странични продукти от добива на индустриални метали като мед и цинк и обикновено след това се изпращат на китайски компании за рафиниране.

От анализ на ЕС става ясно, че Китай е отговорен за рафинирането на 94% от световния галий и 83% от германия, което му дава дори по-голям контрол върху доставките, в сравнение с доставките на литий и кобалт, където контролира до 60% от световното производство. Vital не добива сама елементите, тя ги усъвършенства в над 20 съоръжения в световен мащаб.

Притесненията от зависимостта от китайските доставчици на критични минерали стават все повече, след като Пекин ограничи износа на галий и германий по-рано този месец, както и заради скока на цените. Има надпревара в разработването на алтернативни източници в чужбина.

Тихото промъкване на Vital към господство през последните три десетилетия до голяма степен се дължи на нейния основател Джу Шихуей, който е известен като Джордж Джу. 56-годишният предприемач е бил готов да поеме големи рискове на силно нестабилни пазари.

Износът на кои метали ограничава Китай за Европа

Износът на кои метали ограничава Китай за Европа

Какви ще са последствията?

За периода октомври 2019 г. и януари 2020 г. Vital закупи огромен запас от метали, важни за електронната индустрия, от китайска стокова борса, наречена Fanya, която се срина поради финансов скандал. Това позволи на позволи на Vital да изчисти суровините, които биха наводнили световните пазари и в същото време да осигури буфер срещу непредвидени сътресения в доставките.

Самият основател казва, че гледа на запасите на Fanya като на уникална "открита мина", която дава инструменти за стабилизиране на веригата за доставки.

Джу основава Vital през 1995 г. - в точното време. Преди това работи за японския конгломерат Sumitomo Corp. в Гуангдонг, където се е специализирал в търговията със селен. Цените на селена са в застой от десетилетия, но в началото на 2000 г. китайските топилни предприятия не успяваха да се справят с търсенето и цените започнаха да растат, заедно с други странични продукти като индий и галий, които намираха нови приложения в технологии като телевизори с плосък екран и LED крушки.

"Влязох в бизнеса, защото по това време Китай беше много зависим от вносни доставки и видях, че има много области от китайската промишлена верига за доставки, които ще трябва да бъдат развити", казва шефът на Vital.

По отношение на сложния процес на рафиниране Vital печели голямо конкурентно предимство. Компанията прекарва години в инвестиране в научноизследователска и развойна дейност и в сътрудничество с клиенти, за да създаде каталог от високоспециализирани продукти, включително около 80 метала и химикали, както и химически газове, полупроводникови субстрати, оптични лещи и керамика, и други суровини с много приложения в модерната електроника и отбраната.

Напредъкът е това отношение става ключов за Джу, когато строи нова индустриална база в Гуангдонг през 2012 г. Освен нови лаборатории, производствени линии и места за настаняване за своите работници, Джу създава и кампус на университетско ниво и наема някои от най-видните изследователи в индустрията, за да обучат персонала.

Днес Vital дава работа на 6000 души в 16 завода в Китай и няколко други съоръжения в чужбина. Има осем допълнителни проекта в процес на изграждане в Китай, с още необходим персонал 2000 души.

Приходите на Vitаl възлизат на 2,3 милиарда долара миналата година.

Придобиването на запасите на борсата Fanya през 2020 г. беше отличен пример за добрия усет на собственика на компанията към риска. Когато борсата се срина на фона на обвинения в измами през 2015 г., индустрията се опасяваше, че цените ще се сринат, защото металът заля световните пазари. Сега притеснението е, че цените на "второстепенните" метали ще скочат, защото доставките от Китай са спрени.