Германският автомобилен производител Continental обявяви нова инвестиция от €150 милиона в Сърбия. Тя ще разшири значително производството в страната и ще създаде допълнителни 1500 нови работни места, съобщават местните медии.

"Тази инвестиция затвърждава ангажимента на Continental към региона и подчертава нарастващото значение на Сърбия в европейското автомобилостроене" съобщават от компанията.

Снимка 308754

Източник: iStock

Експанзията на Continental в Сърбия

Новата инвестиция на световния прозиводител на гуми ще подсили производствения капацитет и технологиите в Сърбия. Новината идва на фона на откриването на нова фабрика на компанията в Нови Сад миналата година, която беше построена за €140 милиона.

Модерното съоръжение, което се простира на внушителните 30 000 кв м, е профилирано производството на модерни решения за интериора на автомобилите.

Втора гига фабриката за авточасти на Continental започва производство в Сърбия, след инвестиция от €140 милиона

Втора гига фабриката за авточасти на германски гигант започва производство в Сърбия, след инвестиция от €140 милиона

Предприятието отваря врати официално на 23 февруари

Дългосрочният ангажимент на Continental към Сърбия е очевиден чрез стабилното присъствие на компанията в Нови Сад, коментират представители на сръбските власти.

В допълнение към новата фабрика, германското дружество управлява съоръжение за производство на електронни системи за автомобилната индустрия и R&D център в Нови Сад. Разширяването на бизнеса ще доведе общата работна сила в сръбския град до 3400 служители.

Присъствието на Continental в Сърбия се простира и отвъд Нови Сад. Компанията управлява завод за тръби и тръбни системи за задвижване на автомобили в северния град Суботица.

Превръща ли се Сърбия в център за автомобилно производство в Европа?

Тъй като Continental продължава да разширява дейността си в Сърбия, компанията не само създава работни места, но и стимулира икономическия растеж в страната, коментират представители на автомобилната индустрия. Корпорацията определено допринася значително за технологичния напредък на страната в автомобилния сектор.

Въпреки сериозните инвестиции на компанията в съседна Сърбия, в края на миналата година от Continental обявиха, че ще трябва да намалят разходите си с €400 милиона годишно до началото на 2025 година. Германският производител на гуми и други компоненти, свързани с автомобилния транспорт, обяви мащабни съкращения на персонал.

Германското бизнес издание Manager Magazin съобщи за планираните съкращения в автомобилния отдел, като подчерта, че те могат да наброят около 5500, повече от 1100 от тях ще бъдат в 30 локации на компанията в Германия.

Една от водещите световни компании в бранша ще трябва да освободи няколко хиляди работници, за да преструктурира своя автомобилен бизнес и да намали разходите. Точният брой работни места, които ще претърпят "глобални промени", все още не е ясен. От Continental все пак очакват той да бъде четирицифрен.

В момента в компанията работят около 200 000 души в 57 страни, почти половината от които са ангажирани в производството на автомобилни компоненти. Останалите служители произвеждат гуми и продукти по поръчка за други компании.

Германският производител на гуми Continental обяви мащабни съкращения на персонал

Световен производител на гуми съкращава хиляди служители

Компанията ще трябва да намали разходите си с 400 милиона евро годишно до началото на 2025 г.