Големият съперник на Uber - Lyft набра 500 милиона долара допълнително финансиране, показва документ за одобряване на акции.

Допълнителният кръг от финансиране, воден от CapitalG на Alphabet, е продължение на кръга от 1 милиард долара, обявен през октомври.

"Увеличаването на потенциала за този кръг ще ни позволи да ускорим по-нататъшния ни ангажимент за обслужване на пътниците и шофьорите", заяви говорителят на Lyft Ейдриан Дърбин.

 Lyft достига оценка от $7.5 милиарда

Най-големият съперник на Uber достига $7.5 милиарда пазарна оценка

Компанията е на крачка от $500 милиона нов капитал

През октомври компанията обяви, че благодарение на предишните кръгове от финансиране е увеличила стойността си от 7.5 млрд. до 11 млрд. долара. Новите средства ще повишат стойнността й до 11.5 млрд. долара.

Lyft прогресира значително през изминалата година, възползвайки се от проблемите на основния си конкурент Uber. Сега тя контролира 1/4 от пазара на споделени пътувания в САЩ.

Най-големият конкурент на Uber се готви да излезе на борсата

Най-големият конкурент на Uber се готви да излезе на борсата

През април Lyft бе оценена на $7.5 милиарда долара

"Lyft в момента има голямо предимство, тъй като печели пазарен дял, доста е популярнa, не си създава проблеми и има много място за растеж", каза Сантош Рао, анализатор в Manhattan Venture Research.

Макар да е основен акционер в другата водеща компания за споделено пътуване - Uber, компанията-майка на Google постепенно се преориентира към Lyft. Допълнителното финансиране ще позволи на компанията да запази частната си собственост, докато продължава ценовите войни с Uber в американските градове.

Google готви $1 милиард инвестиция в най-големия конкурент на Uber

Google готви $1 милиард инвестиция в най-големия конкурент на Uber

С парите Lyft ще си осигури възможност да завземе още пазарен дял

Подкрепата на Alphabet може да даде тласък на разработването на автономни автомобили от Lyft, което се разви тази година. Компанията си партнира с подразделението на Alphabet - Waymo, както и с други фирми за пускането на самоуправляващи се автомобили в нейната мрежа.

Lyft е в процес на разширяване през тази година, а изпълнителният директор Лоугън Грийн наскоро заяви, че компанията ще започне да разраства в чужбина "много скоро". Лондон, Торонто и Мексико Сити са първите възможни варианти за чуждестранната й експанзия.