Британският автомобилен производител Jaguar Land Rover откри новия си високотехнологичен завод в Словакия. Предприятието с площ от 300 000 кв. м се намира в град Нитра, на по-малко от 100 км от столицата Братислава.

Общата инвестиция е 1.4 млрд. евро, една от най-големите в историята на бившата социалистическа държава. Словашкото правителство също е подпомогнало проекта, отпускайки финансиране от 130 млн. евро.

Jaguar Land Rover избра мястото за новия си завод в Словакия

Jaguar Land Rover избра мястото за новия си завод в Словакия

Тук ще бъде сглобявано е новото поколение на Defender

В момента в завода работят 1500 души, като в следващите месеци ще бъдат наети още 850. Всички те са преминали през специална обучителна програма. Предприятието ще отвори и няколко хиляди допълнителни работни места във веригата за автомобилни доставки в Словакия, съобщиха от компанията.

"Започваме с един модел и една смяна. Ще започнем да наемаме хора за втората смяна през ноември, която ще започне да функционира през втората половина на следващата година", заяви изпълнителният директор на завода Александър Вортберг.

Как Словакия отмъкна от Полша завод на Jaguar Land Rover за 2 млрд. паунда

Как Словакия отмъкна от Полша завод на Jaguar Land Rover за 2 млрд. паунда

Войната между съседите

Фабриката, която е първата за Jaguar в Източна Европа, ще произвежда моделa Discovery, но при нужда може да поеме и втори модел. Целта е да произвежда 100 000 автомобила до 2020 г., а капацитетът й може да бъде увеличен до 150 000 превозни средства.

Изпълнителният директор Ралф Спет определи откриването на завода в Нитра като "началото на нова ера в производството на Jaguar Land Rover".

Снимка 385605

Източник: Jaguar Land Rover

Заводът е оборудван най-модерните технологии и е първият в Европа, който използва специална носеща система, която е с 30% по-бърза от стандартните системи. Някои от основните процеси са напълно автоматизирани с цел по-високо качество, по-добра ефективност и опазване на околната среда.

Jaguar е четвъртата голяма автомобилна компания (и първата британска), която отваря производство в Словакия, след Volkswagen, Kia и Peugeot Citroen.

Jaguar Land Rover отваря завод в Словакия

Най-големият автопроизводител на Острова отваря завод в ЦИЕ

Там ще се произвеждат един от най-култовите модели

Избира Словакия заради традициите й в производството на автомобили и наличието на повече от 300 доставчици на компоненти, които оперират в района. Източноевропейската страна има силно развита индустрия за премиум автомобили, която представлява 44% от цялата й промишленост.

Инвестицията беше официално обявена още през 2015 г., а строителните дейности започнаха през есента на 2016 г. и отнеха малко повече от 2 години.

Jaguar Land Rover се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Най-големият британски автопроизводител напуска Острова при "твърд" Brexit

Компанията губи по £1.2 милиарда годишно, ако няма сделка между Лондон и Брюксел

Фабриката в Словакия е последната стъпка в стратегията на британската компания за глобално разширяване. JLR откри съвместно предприятие в Китай през 2014 г., завод в Бразилия през 2016 г., както и договорни производства в Индия през 2011 г. и в Австрия през 2017 г.

Заводът може да се окаже ключов за бизнеса на компанията в Европа предвид несигурността около предстоящия Brexit. В случай, че Лондон и Брюксел не успеят да постигнат споразумение, фабриката в Нитра може да поеме част от производството на JLR, което в момента се извършва на Острова.