От началото на годината акциите на Tesla нараснаха с впечатляващите 413%, което превърна компанията на Илън Мъск в по-скъпа от производители като Volkwagen, Toyota и Daimler взети заедно. Всъщност въпреки че тя хронично не постига производствените си цели, към началото на септември пазарната ѝ капитализация достигна впечатляващите 442,7 млрд. долара

Графика: Най-скъпите автомобилни компании

Снимка 497112

Източник: Yahoo Finance

Източник: Yahoo Finance

Разбира се, в условията на глобална криза и срив на немалко акции, ценните книги на Tesla се превърнаха в любим актив на инвеститорите от началото на годината, заедно с технологичните Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix, Microsoft и Apple и с фармацевтичните компании.

Наскоро стана ясно, че изстрелването на акциите на компанията за електромобили е било подпомогнато от Softbank, който се превръща в един от най-големите инвеститори в опции на компанията. Тази стратегия е донесла на банката общо над 4 млрд. долара от януари досега, като тя не е инвестирала единствено в Tesla.

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Милиаредерът за кратко беше в топ 3 на най-заможните хора в света

След успеха на Softbank, тази стратегия е повторена и от Goldman Sachs, която е натрупала печалба от опциите на компанията в размер на около 100 млн. долара за последните месеца. Оказва се, че финансовата институция е използвала и ценните книги на Tesla като гаранции при отпускането на кредити, а освен това е извършвала покупко-продажба на конвертируеми облигации.

"Goldman няма отношения с трейдърите", пишат от Bloomberg. "Но огромните приходи показват как инвестиционната банка все пак е успяла да се възползва от тези невероятни пазарни ходове, отчасти чрез използването на деривативи, за да се позиционира за покачването на акциите на Tesla".

Скорошен анализ показва, че докато изтъргуваните обеми от единични облигации се е изстрелял трикратно през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, при Tesla покачването е било дванадесетократно, като изтъргуваните инструменти са на стойност 1,45 трлн. долара. На второ място далеч назад остава Amazon, обемите на чиито изтъргувани опции са нараснали само двукратно през същия период - 632 млрд. долара през 2019 г. спрямо 1,48 трлн. долара през тази година.

Руснак предложил $1 млн. на служител на Tesla в опит да хакне системите на компанията

Руснак предложил $1 млн. на служител на Tesla в опит да хакне системите на компанията

Служителят обаче алармирал компанията и ФБР