Министерството на инфраструктурата на Сърбия съобщи, че е подписало две сделки с китайски компании за изграждането на около 300 км пътна инфраструктура на стойност до €4 милиарда, пише SeeNews. Страната е подписала сделка за изграждането на ключова отсечка - 186-километровия високоскоростен път Сомбор-Кикинда в Северна Сърбия, простиращ се от границата на страната с Унгария до границата с Румъния, се казва в прессъобщение на Министерството на инфраструктурата.

Строителните дейности по високоскоростния път ще започнат следващия месец. Вече има издадени разрешения за строеж на първите 5,5 километра от пътя.

Сърбия изгражда един от най-големите технологични комплекси в Европа за над €400 милиона

Сърбия изгражда един от най-големите технологични комплекси в Европа за над €400 милиона

Кампусът е за биотехнологии и ще бъде посторен в Белград

"Това ще бъде много важен път, който ще свързва не само северната част на Сърбия, но и Унгария и Румъния, поради което очакваме да бъде много натоварен", заяви сръбският министър на инфраструктурата Горан Весич след подписването на сделките в Пекин .

Втората сделка е за изграждането на 105 км магистрала, свързваща Белград, Зренянин и Нови Сад.

"Проектирането на тази магистрала е в процес на завършване и се очаква работата да започне през следващата година", поясни Весич.

Високоскоростни влакове

Общата стойност на двете сделки възлиза между €3,5 милиарда и €4 милиарда, а имената на китайските изпълнители все още не са обявени публично. Освен тези договори, Сърбия е сключила и сделка за придобиването на пет нови високоскоростни влака от Китай, които отговарят на всички европейски стандарти и ще могат да се използват по релсите в ЕС. Цената им е €54 милиона.

"Ние преговаряме дълго време с Китай относно този договор. За €54 милиона купихме пет високоскоростни влака, които ще се движат по линията Белград-Будапеща. Част от тези влакове ще бъдат пуснати в експлоатация в началото на 2025 година. До края на 2024 година ще завършим нашата част от високоскоростната железопътна линия до Суботица, а още през 2025 година, след тестване на железопътната линия, ще имаме висока бърз влак от Белград до Суботица с време за пътуване час и десет минути", заяви Весич.

По този начин Сърбия ще бъде свързана с Будапеща чрез високоскоростна жп линия.

Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Влакът трябва да се движи по трасето Русе-Букурещ-Гюргево до края на годината