Съоснованият от български старт-ъп LatticeFlow, който се занимава с разработването на система за намиране на проблеми в невронни мрежи, които се използват при т.нар. мешинно самообучение, и помага за отстраняването им.

Базираната в Швейцария компанията, зад която стоят българите проф. Мартин Вечев и д-р Петър Цанков, е привлякла финансиране от 2,8 милиона долара, пише специализираният сайт Trending Topics.

То е било осигурено от европейската фирма за венчър капитал btov, инвестирала в DeepL, SumUp и Volocopter, както и от най-големия технологичен фонд в Европа Global Founders Capital, който преди е правил вложения в Zalando, Revolut и Slack.

Проф. Мартин Вечев и д-р Петър Цанков са работили заедно и по други старт-ъпи, като ChainSecurity, която е била продадена на PwC в началото на 2020 година. Те са сред съоснователите на LatticeFlow заедно с проф. Андреас Краузе и Павол Биелик.

Компанията е създадена в средата на миналата година, като привличането на финансиране с подобен размер е добър сигнал за нея.

Към момента стартиращата компания работи с няколко големи компании и с правителства от Европа, както и с американската армия. Сред нейните клиенти са още шведската жп компания, германското бюро по киберсигурност, както и Boeing.