Американската верига за бързо хранене McDonald's - която е най-голямата в света - прекрати предсрочно договора си за спонсорство с Федерацията по футбол на Турция. Основната причина за това са активните кампании в страната срещу марката, заради предполагаемата й подкрепа за действията на Израел в Ивицата Газа, пише турският вестник Yeni Akit.

Изданието уточнява, че според подписания миналата година договор между Федерацията по футбол на Турция и McDonald's Turkey, спонсорството на мъжкия и женския национален "А" отбор на страната се удължаваше до 2026 година.

McDonald's си тръгва от Казахстан - какво е обяснението

McDonald's си тръгва от Казахстан - какво е обяснението

Вероятно ресторантите ще възобновят дейност под ново име

"Твърди се, че McDonald's Turkey също е получила писмо от футболната федерация за прекратяване на сътрудничеството. В резултат и двете страни спокойно са решили да прекратят договора за спонсорство.

Твърди се, че годишната стойност на (вече) прекратеното спонсорство с McDonald's е била за над 20 милиона лири (около 631 хиляди щатски долара).

Както е известно, подкрепата на израелските войници от McDonald's Israel предизвика голям отзвук в някои държави. След отразяването на тази подкрепа в медии, протестите срещу McDonald's излязоха на дневен ред в Турция", отбелязва Yeni Akit.

Турското издание уточнява, че протести в страната срещу McDonald's и най-голямата верига кафенета в света Starbucks, има още от началото на военната операция в Газа, но досега те не са довели до затваряне на обекти на американските вериги.

Американската верига заведеиня McDonald's увеличи дела си в оператора на китайския си бизнес

Най-голямата в света верига за бързо хранене увеличи дела си в оператора на китайския си бизнес

Очаква се сделката да приключи изцяло през първото тримесечие на 2024 година