Шведската компания Northvolt, която преди 3 години обяви, че ще изгради първата в Европа "гигафабрика" за батерии за елекромобили по подобие на тази на Tesla, сега товти такъв завод и в Централна Европа. Компанията ще инвестира 200 милиона долара или 165 милиона евро в изграждането на най-голямата база за системи за съхранение на енергия в Гданск. 

Новото вложение идва като поредното доказателство, че в бъдеще Полша предстои да се превърне в хъб за производство на батерии за електромобили. Инвестицията на Northvolt идва заедно с обявени по-рано подобни съоръжения на LG Chem, LK Group и Umicore.

Според плановете на компанията заводът ще бъде с годишен капацитет от 5 гигават часа, като той може да бъде разширен до 12 гигават часа в бъдеще. Към него ще бъде изграден и изследователски център.

Строежът на базата трябва да започне през есента на тази година, а първите производствени линии да бъдат пуснати през 2022 година. Във фабриката, заедно с развойния център, ще бъдат създадени около 500 работни места.

SK Innovation инвестира $2,3 милиарда в завод за батерии в Унгария

Мегазавод за $2,3 милиарда: Най-голямата база за батерии за електромобили ще бъде в Източна Европа

Базата трябва да заработи до 2028-а, а там ще бъдат наети 2500 души

Във фабриката в Гданск ще бъдат доставяни литиево-йонни клетки за производството на батерии от базата на Northvolt в Швеция като суровини, които в Полша ще бъдат използвани за производствотона акумулаторни модули и по-големи системи за съхранение на енергия.

Шведската компания си пратнира с едни от най-големите компании в автомобилната индустрия и в енергийния сектор, като BMW, Volkswagen, Vestas и Vattenfall.

Базата на Northvolt няма да бъде първата за производство на батерии в Полша. LG Chem вече отвори такъв завод във Вроцлав, който предстои да бъде разширен след привличането на финансиране от 500 милиона евро. От SK Group и Umicore също готвят такива бази в Полша.

От правителството във Варшава посочват, че литиево-йонните батерии и свързаните с тях продукти предстои да се превърнат в една от най-важните категории за износ за страната. "Полша се превърва в сила в това произвоство и виждаме пореден пример за това", коментира премиерът Матеуш Моравиецки.

Строежът на европейската "гигафабрика" ала Tesla започва през 2018-а

Строежът на европейската "гигафабрика" ала Tesla започва през 2018-а

Най-голямата шведска електрическа компани инвестира в проекта