Производството на литиевойонни батерии ще става все по-ключово за компаниите, които искат да доминира пазара на електромобили. И докато автомобилната индустрия може да се нарече сърцето на много от икономиките в Европа, то континентът все още изостава в тази посока.

От Европейския съюз искат да променят това и през тази седмица беше приета инициатива, която гарантира инвестиции от 2,9 милиарда евро за стимулиране на производството на батерии.

И докато лидерите на пазара тепърва се включват към тази инициатива, първият мегазавод за литиевойонни батерии на континента ще се намира на малко повече от 700 километра от България. Той ще бъде изграден в Унгария от южнокорейската компания SK Innovation.

Унгария и Сърбия привличат милиарди евро инвестиции от Япония и Южна Корея

Двете страни от Източна Европа, привличащи милиарди евро инвестиции от Япония и Южна Корея

Вложенията са насочени основно в автомобилния сектор, като отварят десетки хиляди работни места

От правителството в страната посочват, че това ще бъде най-голямата "зелена" инвестиция в историята на Източна Европа. Министърът на външните работи Петер Сярто е потвърдил на брифинг в петък, че компанията ще вложи 2,3 милиарда долара в проекта си.

Заводът ще се намира на 50 километра югозападно от Будапеща и ще има производствен капацитет от 30 гигават часа годишно. Там ще бъдат отворени 2500 работни места.

Това ще бъде третата ѝ база за производството на батерии за електромобили в Унгария. Строителството ѝ трябва да приключи през 2028 година.

Inzi Controls влага €45,8 милиона в завод за батерии за електромобили в Унгария

Южнокорейска компания влага €45,8 милиона в завод за батерии за електромобили в Унгария

Това е първият обект на компанията в Европа

Унгария, която е един от големите пазари за автомобилните компании в Централна и Източна Европа, през последните години успява да привлече производители на батерии с мащабни държавни субсидии, пише Bloomberg.

С тези действия от Будапеща се надяват, че ще успеят да избегнат каквито и да е смущения в индустрията по време на нейната трансформация към производството на електромобили.

В Унгария бази имат едни от най-големите имена в сектора, като собственикът на Mercedes Daimler, Audi от групата на Volkswagen и Suzuki. Заедно с това BMW в момента строи свой завод в страната.

BMW прави завод за 1 милиард в Унгария

Унгария не знае дали ще получи завода на Volkswagen, но ще има такъв на BMW за €1 милиард

Според германски медии страната може да бъде избрана вместо Турция за базата и на Skoda