Инвестиционната програма на летище Констанца в Източна Румъния, която трябва да бъде завършена до 2023-а година, възлиза на 17,2 милиона евро, съобщава News.ro. Инвестицията засега не включва изграждането на нов пътнически терминал, който в момента подлежи на оценки.

Половината от средствата, които вече са предвидени за подобряването на аеропорта (8,5 милиона евро), ще отидат за обновяване на пистата.

Отново полети между София и Букурещ с румънската Tarom

Отново полети между София и Букурещ с румънската Tarom

Националният превозвач на Румъния ще лети между двете държави всяка седмица

Офертата за предпроектното проучване на новия терминал изтича като краен срок този месец и след възлагане на договора проучването трябва да завърши в рамките на четири месеца.

"Проучването ще ни покаже колко ще струва проектът за изграждането на нов пътнически терминал и ще се опитаме да кандидатстваме за него за европейски средства. Освен това, заключенията от проучването трябва да покажат дали изобщо е уместно изграждането на нов терминал или съществуващият може да бъде модернизиран", коментира Богдан Артагея, който е генерален мениджър на летището. 

Проектът ще трябва да бъде завършен до 2023-а година.

ЕБВР отпуска €20 милиона за развитието на Констанца

Международни банки помагат за развитието на най-стария румънски град

Основната част от средствата са за инфраструктурни проекти

През лятото румънският национален превозвач възобнови редовните си полети до Международното летище София. Авиокомпанията спря да лети по линията преди повече от година, заради пандемията, причинена от COVID-19.