Правителството на Северна Македония отправи публична покана за изграждане и концесия на водноелектрическа централа в Чебрен в сътрудничество с държавната електроенергийна компания ESM, пише Seenews. 

"Публичната покана е към заинтересованите компании, които биха искали да изграждат ВЕЦ Чебрен в сътрудничество с държавната ESM, чрез модела на публично-частно партньорство", каза премиерът Оливер Спасовски, цитиран от местни медии. "От информацията, която получих днес, вече седем чуждестранни компании поискаха да получат документацията за предварителна квалификация, която на този етап е безплатна."

Изграждането на ВЕЦ на Черна река вероятно ще струва до 570 милиона евро, които ще бъдат осигурени единствено от частния инвеститор. Електроцентралата ще е с мощност от 333 MW, което ще ѝ позволи да произвежда 1000 GW електроенергия годишно.

В момента електроцентралите, собственост на ESM, произвеждат 4000 GW електроенергия годишно. Като част от публично-частното партньорство държавната електроенергийна компания ще поеме управлението на съществуващата водноелектрическа централа Тиквес, разположена на Черна река в южната част на страната. Двете електроцентрали ще използват вода от един и същи източник и могат да функционират едновременно, само ако се управляват от един оператор.

Крайният срок за подаване на документи е на 3 април, а текущите пазарни проучвания на Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка, показаха, че са заинтересовани сериозни компании от региона и Европа.