Швейцарската компания за кабелни системи и сглобки "Ховаг" ЕООД ще инвестира 1,5 млн. лв. в завода си в Търговище, съобщиха от общината. Фирмата планира изграждане и разширяване на помещения за производство на кабелни изделия и компоненти, както и на логистичен възел. Те ще бъдат разположени на терен от 7 дка на територията на града. Благодарение на инвестицията ще бъдат разкрити и 15 нови работни места.

По повод инвестицията кметът на Търговище д-р Дарин Димитров връчи първия сертификат за инвестиции с общинско значение клас "В" на фирма "Ховаг". 

"Изключително съм радостен, че днес имаме възможността да връчим първия такъв сертификат. Всяка инициатива, която води до развитие на икономиката и производството в общината, както и на създаването на нови работни места, заслужава поощрение. Нека този сертификат бъде първият от още много такива и в скоро време и други фирми да се възползват от тази възможност", заяви д-р Димитров.

Жителите на Търговище живеят предимно в сгради, строени между 1946 и 1960 г.

Жителите на този български град живеят предимно в сгради, строени между 1946 и 1960 г.

Към края на 2021 г. над 30% от жилищата в региона са от този период

 "За нас този сертификат отваря нови врати. Той ще ни помогне да оптимизираме нашата вътрешна фирмена логистика, а и да отворим нови работни места", заяви управителят на компанията Радка Бонева.

Зам.-кметът по финансите Валентин Велчев разясни, че сертификатът дава право на инвеститора да ползва съкратени административни срокове и индивидуално обслужване. Притежателите на този документ придобиват и право да закупят или да им бъде учредено възмездно ограничено вещно право върху общински недвижим имот, по местонахождението на тяхната инвестиция, без провеждане на търг или конкурс, но след решение на Общинския съвет.

Документът се издава след постъпило заявление от страна на фирмата, извършена оценка на инвестиционното предложение от общинска комисия и след решение на Общинския съвет. Редът за издаването му е регламентиран в Наредбата за насърчаване на инвестициите с общинско значение и издаването на сертификати клас "В". Тя е приета в изпълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.

Декар нива край Търговище струва средно 978 лева, най-скъпа е земеделската земя в Попово

Земеделската земя продължава да поскъпва, ето колко струва декар нива в Търговищко

Това е е със 7,5 процента повече в сравнение с предходната година

Кметът д-р Димитров разясни, че от началото на годината до края на септември в Общината са постъпили 47 инвестиционни предложения, голяма част от които са за изграждане на фотоволтаици. За сравнение, броят на инвестиционните предложения за 2021 г. и 2020 г. е по 48 броя за всяка от двете години.