"Солвей Соди"планира да вложи над 300 милиона лева в декарбонизация. Това е една от най-големите инвестиции в област Варна и една от най-големите единични инвестиции, правени от действащо предприятие през последните 20 години. Новината беше обявена от компанията по време на посещение на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в предпиятието.

Инвестиционната програма на завода в Девня беше представена пред министъра по повод 25-ата годишнина на компанията.

"Когато в условия на поредица от кризи, една компания инвестира подобна сума именно в декарбонизация, това е знак, че тя гледа в бъдещето и е пример за устойчивост и реална кръгова икономика", коментира икономическият министър.

"Солвей Соди" планира изграждане на крупна инсталация, използваща алтернативни горива

"Солвей Соди" планира изграждане на крупна инсталация, използваща алтернативни горива

Съоръжението ще допринесе да опазване на околната среда

Той се запозна и с новоизградената инсталация на завода за производство на сода бикарбонат за над 60 милиона лева.

"През 2022 година отбелязваме близо 45% ръст на износа на химични вещества, а за първите осем месеца на годината общата стойност на изнесената продукция от този сектор надхвърля 7,2 милиарда лева", заяви още Стоянов.

Много от предприятията в региона на Варна са запазили своята конкурентоспособност и имат съществен принос за икономическите показатели на страната.

"В химическата индустрия на България работят над 13 000 души и това са хора с много специфични компетенции. Ние като държава, заедно с подобни стратегически работодатели, трябва да задържим тези хора в сектора, да инвестираме в повишаване на техните компетенции и заедно с това - в създаването на нови кадри", допълни Никола Стоянов.

В посещението на предприятието участваха още посланикът на Кралство Белгия у нас Н. Пр. Фредерик Мьорис, както и изпълнителният директор на международната група "Солвей Соди" Филип Керен, която е в България за отбелязване на годишнината на компанията.

Икономическият министър от своя страна се срещна с представители и на други предприятия от региона. С тях бяха обсъдени въпроси, свързани с енергийния преход и декарбонизация на компаниите, както и различни възможности и финансови инструменти за подкрепата им.

"Солвей Соди" открива в Девня един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

"Солвей Соди" открива в Девня един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

Новото съоръжение отговаря на най-високите европейски екологични и технологични стандарти и е сертифицирано като инвестиция клас "А"