Търговците на дребно наемат и купуват най-много индустриални имоти, а автомобилните компании се развиват най-бързо. Това показва проучване на Colliers International на пазара на логистични и индустриални площи в София през 2017 г.

Предлагането на модерни логистични площи в района на София се е увеличило с 5%, достигайки 883 600 кв. м към края на 2017 г. То предстои да бъде допълнено от 177 600 кв. м проекти на етап "в строеж", с което общите логистични площи във и около българската столица ще надхвърлят 1 000 000 кв. м.

Бум на инвестициите в индустриални зони през 2018 година

Бум на инвестициите в индустриални зони през 2018 година

Български и чужди компании влагат милиони, отварят над 1000 нови работни места

Заради интензивното търсене, през изминалата година са усвоени 53 000 кв. м, а свободните площи са спаднали до 7%. Средните цени на наемите за модерни логистични имоти се запазват на 4.5 евро за площи "клас А" и 2.7 евро за такива "клас Б".

Най-активни на пазара са търговците на едро и дребно, на които се дължат 60% от сключените сделки. След тях се нареждат фирми, предоставящи бизнес услуги (17%), логистични оператори (14%) и производители (5%).

"Тракия икономическа зона" открива 2000 нови работни места през 2018 година

"Тракия икономическа зона" открива 2000 нови работни места през 2018 година

Емил Янков, мениджър "Бизнес развитие" на индустриалната зона, пред money.bg

При производствените фирми компаниите от автомобилната индустрия продължават да бъдат двигател на търсенето, заедно с тези, работещи в областта на леката промишленост и електрониката. Сред мащабните проекти са третият завод на Yazaki в Димитровград, третият завод на Kostal в Пазарджик и заводът на Osram в Пловдив.

Сред най-активните сектори остава производството на автомобилни компоненти, който се радва на голям интерес от чужди инвеститори. Преобладаващата част от тях предпочитат да купуват имотите, вместо да ги наемат. 74% от компаниите се помещават в собствени бази, а 26% - в площи под наем.

4000 души са наети за година в автомобилните заводи в България

Автомобилните заводи в България наемат по 2 души на всеки час

Компаниите разширяват бизнеса, продължават да търсят хора

Компаниите избират предимно помещения, строени в съответствие с конкретните им изисквания (62%), вместо реновирани съществуващи бази (38%). Това се дължи основно на остарелия като качество и технически характеристики сграден фонд.

Над половината компании (53%) планират разширение на сегашната си локация, а почти 1/3 имат идея за разширяване в друго населено място.

България търси своя първи голям автомобилен производител

България търси своя първи голям автомобилен производител

Държавата и бизнесът си сътрудничат в името на амбициозната цел

Colliers прогнозира, че автомобилният сектор ще продължи да расте. Държавните индустриални зони ще стават все по-привлекателна дестинация, поради стратегическата си локация, бързия достъп до главни артерии, техническа инфраструктура.

През настоящата година около 55 000 кв. м площи за отдаване под наем са обявени да излязат на пазара, като производствените компании ще продължат да се помещават предимно в проекти, строени по поръчка.

Този сектор движи пазара на индустриални площи в България

Този сектор движи пазара на индустриални площи в България

Какви са средните цени на наемите?