България започва активно да търси своя първи голям автомобилен производител. Страната ни вече не се задоволява само с фабрики за компоненти, а иска да има огромен завод, където да се произвеждат цели автомобили.

България смята да последва примера други държави от региона като Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Полша, които вече имат свои фабрики за автомобили.

С амбициозната задача са се наели представители на автомобилния клъстер, Министерството на икономиката и бившият президент на България Росен Плевнелиев, които ще посетят Австрия, Германия, Великобритания, Южна Корея, Индия и др., за да се срещнат с големи производители и да популяризират страната ни като инвестиционна дестинация.

"Имаме ясен план за действие. Ще отидем на място и ще почукаме на вратите на всички големи автомобилни производители, ще преговаряме, ще се борим така, както другите го направиха", заяви Плевнелиев по време на бизнес форум.

Първото посещение от т.нар. роуд шоу ще бъде в Австрия още през март тази година на бизнес форум, който събира водещите компании в автомобилния сектор като Bosch, Magna, Mercedes, BMW и др.

"Тракия икономическа зона" открива 2000 нови работни места през 2018 година

"Тракия икономическа зона" открива 2000 нови работни места през 2018 година

Емил Янков, мениджър "Бизнес развитие" на индустриалната зона, пред money.bg

"Смятаме да заявим амбициите си и да влезем в сериозни преговори с тези компании. Знаем, че Rover ще мести производства, BMW и Hyundai също търсят локации за свои заводи в Централна и Източна Европа. България може да се възползва от това", заяви пред Money.bg Плевнелиев, който е и член на УС на "Аутомотив Клъстер България".

Страната ни предприема проактивна политика и ще преговаря с най-големите в автомобилния бранш.

"Отиваме на място и говорим с инвеститорите. Имаме ясно заявена подкрепа от българската държавност - от министър-председателя, а в преговорите ще участва директно министърът на икономиката", каза бившият държавен глава.

Бум на инвестициите в индустриални зони през 2018 година

Бум на инвестициите в индустриални зони през 2018 година

Български и чужди компании влагат милиони, отварят над 1000 нови работни места

По думите му индустриалните зони в България скоро ще разполагат с необходимите условия, за да посрещнат големи автомобилни производители.

"Във Видин се разработва обширно индустриално пространство и т.нар. автопарк. В Бургас имаме нова индустриална зона с голям потенциал, в София индустриалната зона в Божурище също разполага с огромни възможности", посочи Плевнелиев.

За да подобрят настоящите условия, ще бъдат инвестирани 120 млн. лева в инфраструктурата на индустриалните зони у нас. Те ще бъдат управлявани от "Национална компания индустриални зони", а финансирането ще бъде осигурено от държавната ББР.