Турският национален превозвач Turkish Airlines купува 40 самолета 787-9 Dreamliner от американския самолетен производител Boeing, съобщи компанията от САЩ.

Двете страни са подписали писмо за намерение, а общата стойност на сделката вероятно ще бъде около 11 млрд. долара.

"787 Dreamliner е най-напредналият технологично самолет в света. Намерението ни да купим тези самолети да отговорим на търсенето на самолети с широко тяло, да укрепим още повече капацитета на флотата и да подобрим удовлетворението на пътниците", обясняват от турския превозвач.

Dreamliner е дълъг и средно широк транспортен самолет с два двигателя, който може да превозва до 335 пътници.

Turskish Airlines пътува до 120 държави, повече от всяка друга авиокомпания. Превозвачът в момента разполага с 337 самолета и лети до повече от 302 дестинации, от които над 250 са международни.

Boeing и турското правителство обявиха и обща инициатива, която ще стимулира развитието на аерокосмическа индустрия на страната.

"Връзката на Boeing с Турция продължава повече от 70 години, ние имаме изключителнo дългосрочнo партньорствo. Работейки заедно с Турция, ние сега извеждаме сътрудничеството ни до следващо ниво, което ще ускори растежа на турската авиокосмическа индустрия, а Boeing ще постигне дългосрочната си цел да разшири присъствието си на пазара", каза вицепрезидентът на Boeing Рой Конър.

Това е една от целите заложени в стратегическия план Визия 2023, отбелязващ 100-годишнината от създаването на Турската република, който бе представен от президента Реджеп Ердоган.