Управлението за отбранителни програми на Южна Корея одобри плановете за модернизация на системите за противоракетна отбрана (ПВО) L-SAM и M-SAM, за да се увеличи височината на която могат да бъдат поразявани цели. Общата стойност на дейностите по модернизацията ще достигне 2,9 млрд. долара, съобщи информационна агенция Yonhap.

И двете системи са предназначени за прехващане на въздушни цели, но имат различна максимална височина на действие. L-SAM сега може да сваля цели на височина до 60 км, а в резултат на модернизацията този показател ще бъде 100 км или дори повече. А M-SAM в бъдеще ще удвои височината на поразяване на цели до 50 км.

Новата разработката на двете системи за ПВО, които са вече трета версия, ще продължи съответно до 2032 г. за L-SAM и до 2034 г. - за M-SAM. Основната част от одобреното финансиране е предназначена за повишаване ефективността на M-SAM - близо 2,8 млрд. долара.

L-SAM и M-SAM са част от многостепенната система за противоракетна отбрана на Южна Корея. Те са предназначени за прехващане на потенциални цели, изстреляни най-вече от Северна Корея (и Китай).

Енергийното министерство: България има интерес за сътрудничество с Корея за съвместни покупки на втечнен газ

Енергийното министерство: България има интерес за сътрудничество с Корея за съвместни покупки на втечнен газ

Подготвя се споразумение между енергийните министерства на двете страни