Потенциалното сътрудничество на пазара на втечнен природен газ беше дискутирана тема на срещата между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Н.Пр. Бе Дженгин, съобщиха от българското енергийно министерство. Република Корея е един от най-големите вносители на втечнен газ в света. Българската страна има сериозен интерес от съвместни покупки на втечнен газ, които могат да осигурят допълнителна диверсификация и енергийна сигурност, посочи министър Малинов.

Министерството на енергетиката на България и Министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея да подготвят и подпишат споразумение за сътрудничество, чрез което да насърчат взаимните контакти в енергийната сфера, се договориха министър Малинов и посланикът на Република Корея у нас.

"Българската страна е силно заинтересована да задълбочи сътрудничеството си с Република Корея в енергийната област, където имаме сериозен потенциал за развитие", каза министър Малинов пред корейския посланик. По думите на Малинов, задълбочаването на двустранните връзки на основата на високото технологично развитие на азиатската страна и българският опит и традиции, ще осигури отлични перспективи за обмяна на ноу-хау и експертиза между двете държави.

Ядрената енергетика е само една от потенциалните сфери за задълбочаване на сътрудничеството, но този процес може да обхване също и развитието на ВЕИ, системи за съхранение и природен газ, смятат министър Малинов и посланик Дженгин.

Припомняме, че с решение на Народното събрание от февруари 2024 г., южнокорейската компания "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън", след конкурс беше избрана за провеждане на преговори за потенциален строител на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000 на американската компания "Уестингхаус".

От 5 компании кандидати за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", в късата листа остана Hyundai Engineering & Construction

От 5 компании кандидати за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", в късата листа остана една

Само тази компания изпълнява всички предварителни изисквания