От първата поява на общата валута в Европа изминаха две десетилетия, но въпреки това милиарди деноминирани в изоставени национални валути остават в съществуване, пише Bloomberg.

Общата стойност на банкнотите и монетите, които могат да бъдат обменени в централните банки, достига €8,5 млрд., според изчисления на агенцията. Колко точно ще бъдат обменени остава неясно - както и причините защо това не се е случило досега.

Възможните обяснения включват забравени спестявания под матраците до запазването на банкноти и монети като спомени за една отминала епоха. Знае се обаче, че голяма част от тях (общо €6,3 млрд.) се намират в Германия, където кешът запазва своята популярност, а централната банка казва, че ще обменя дойчемарките за неопределен период в бъдеще.

Други държави не са толкова търпеливи: Франция, Испания и Италия спряха да обменят старите пари. Португалия вече спря да приема монети, а от февруари няма да се приемат и банкноти.

Еврото дойде на бял свят на 1 януари 2002 г. и първоначално се използваше в 12 държави.

Сега Европейската централна банка има план за нов дизайн на банкнотите - а може би и на цифрово евро до края на десетилетието.

Евро банкнотите ще имат нов облик от 2024 г. Всеки ще може да даде мнение

Евро банкнотите ще имат нов облик от 2024 г. Всеки ще може да даде мнение

Темата е политически чувствителна