Лудвиг Карл е затворен в дома си, докато неговият бизнес претърпява истински бум. Той е член на борда на компанията Swiss Gold Safe, която управлява трезори в швейцарските Алпи. Там се съхранява богатството на чуждестранни милионери и милиардери, докато ситуацията с коронавируса в Европа се влошава, разказва Bloomberg.

Обикновено компанията е посредник за клиентите си и им помага да купуват злато. Но това в момента не е така, тъй като швейцарското правителство наложи строги ограничения на местния бизнес, а това прави все по-трудно за заможните клиенти да се сдобият със скъпоценния метал.

"Това, което се случва в момента, е абсолютна лудост", казва Карл. "Сега, ако някой иска да купи злато, им пожелавам успех да успеят да намерят такова. Повечето от търговците на кюлчета не работят", обяснява той.

Цената на златото отново тръгва надолу

Цената на златото отново тръгва надолу

Индустрията за преработка на злато в Швейцария, която е важен международен хъб за осигуряване на златни кюлчета и монети, до голяма степен остава блокирана заради пандемията. В допълнение спрените полети правят невъзможни доставките на скъпоценния метал по света и заради това компаниите, добиващи го, са спрели дейността си, въпреки нарасналото търсене.

"Цялата верига за доставки е все по-затруднена", казва Дебора Томсън, която е директор международни продажби в IBV International Vaults, която предлага опции за съхраняване на злато в световен мащаб. "Последният път, когато съм виждала подобен хаос на пазара, беше след 11 септември", спомня си тя.

На фона на поскъпващото злато, което през тази седмица се търгува на ниво от около 1617 долара за тройунция, три от най-големите рафинерии в света - Valcambi, Argor-Heraeus и MKS PAMP group, базирани в Швейцария на границата н Италия, все още остават затворени. "Ние все още продаваме, но засега се налага да отлагаме доставките", обяснява Томпсън.

Пандемията от коронавирус изстреля търсенето на физическо злато

Пандемията от коронавирус изстреля търсенето на физическо злато

Цената на реалния метал и финансовите златни инструменти се развърза