Ще поскъпне ли цената на горивото през лятото? Този въпрос със сигурност вълнува както нас българите, така и всички в Европейския съюз. А и не само, разбира се. Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация коментира за Money.bg, че за момента сериозна промяна при цените у нас не се очаква. Всъщност, възможно е дори леко поевтиняване при някои горива, прогнозират експерти.

На фона на тази прогноза данните на сайтовете, които сравняват цените на горивата в рамките на ЕС показват, че в България цената на горивата е най-ниска в рамките на целия Европейски съюз. Най-скъп е бензинът и дизелът в Дания. В скандинавската страна шофьорите плащат средно по 2,02 евро за литър. Скъпо е горивото и в Нидерландия - около 1,99 евро за литър.

Близо 4 лева за литър бензин в Северна Гърция: търговци се оплакват, че са пред фалит, заради по-евтините горива у нас

Близо 4 лева за литър бензин в Северна Гърция: търговци се оплакват, че са пред фалит, заради по-евтините горива у нас

Цените в южната ни съседка растат

Средна цена на бензина и дизела в България

  • Бензин - 1,33 евро за литър
  • Дизел - 1,31 за литър дизел
Снимка 580706

Източник: iStock Images

Данните на сайта Fuelo показват, че за днешния ден средната цена на най-масовия бензин у нас е 2, 65 лв. за литър. Дизелът се продава също за 2, 65 лв., а газта е 1, 16 лв. за литър.

Къде е най-скъпо и къде най-евтино?

В съседна Гърция бензинът не е евтин. Средната му цена в момента е 1,88 евро за литър. Дизелът е най-скъп в Белгия - 1,74 евро за литър и в Дания, където е 1,73евро за литър. В Румъния цената на литър дизел и бензин се продават на една и съща цена от около 1,41 евро за един литър.

На Балканите най-евтино е в Турция, където литър бензин струва едва 1.15 евро за литър. Дизелът е на почти същата цена. В Сърбия литър бензин излиза около 1.6 евро, а литър дизелът е около 1.7 евро. В Северна Македония бензинът е само с 1 евроцент по-евтин, отколкото в България, а дизелът - с 10 евроцента.

Снимка 312393

Източник: iStock

България без руски петрол

Припомняме, че от 1 март тази година България не може да произвежда, използва и внася руски петрол за производство на горива. Вносът на суровини от Москва спря окончателно, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК беше дала на страната ни до края на 2024 година.

Вносът на горива от Русия бяха заместени с внос от Казахстан, Ирак и Тунис. Казахстанският петрол е основният заместител на руските горива за българския пазар, защото има сходни характеристики. Промяната се отрази на цените на горивата у нас съвсем леко, показва равносметката няколко месеца след спирането на руския петрол.

В същото време, цените на бензина и на дизела в Русия започнаха да се покачват през месец май.  В края на май средната цена на литър бензин в Руската федерация беше 55,17 рубли (около 0,62 долара). Цената на литър А-92 беше 50,94 рубли (около 0,57 долара), А-95 струваше 55,79 рубли (около 0,62 долара), докато А-98 - 69,69 рубли (около 0,78 долара).

Ръстът на потребителските цени на бензина в Русия за цялата 2023 г. беше в размер на 7,23%, което е малко под общата (официална) годишна инфлация в страната от 7,42 на сто.

Под половината новорегистрирани коли в ЕС са на бензин или дизел

Под половината новорегистрирани коли в ЕС са на бензин или дизел

В България ситуацията е доста по-различна