Индия е била най-големият вносител на оръжия през последното десетилетие. Страната значително е увеличила импорта си през последните 10 години и по този начин тя застава пред Саудитска Арабия по този показател, въпреки че от 2017 година насам Рияд е на първо място по внос.

Това показва база данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), в която може да се види как се е променил импортът на оръжия на отделните държави през последното от 2010 година насам.

Статистическите данни на института са базирани върху доставките на основни групи конвенционални оръжия. За да може да се направи сравнение между данните за подобни доставки на различни категории оръжия и да се установи тенденцията при тях, от SIPRI използват разработената от тях система за измерване на обема на международните доставки на тези оръжия.

България се нареди до Русия сред страните с най-голям дял от БВП за отбрана в Европа

България се нареди до Русия сред страните с най-голям дял от БВП за отбрана в Европа

Сделката за нови самолети F-16 изстреля военния бюджет на страната на рекордно равнище

Те използват собствена мерна единица TIV (Trend-indicator value), измерена в милиарди. Тя се основава на производствената цена на конвенционалните оръжия в милиарди, а не на продажбената им стойност. По този начин TIV позволява сравняване на вноса и износа на конвенционални оръжия между отделните страни.

Според изчисленията между 2010 и 2019 година Индия е внесла 33 милиарда TIV, а за втората след нея - Саудитска Арабия, обемът е от 25,3 милиарда TIV. Третият най-голям вносител на оръжия за разглеждания период е Китай с 12,3 милиарда TIV.

Как Китай се превърна в основен износител на оръжия?

Как вторият най-голям купувач на оръжия в света се превърна в основен износител на такива?

Страната може да измести Русия на ключови пазари

В топ 10 влизат още съответно Австралия, Обединените арабски емирства, Египет, Пакистан, Южна Корея и Алжир. На 10-та позиция е единствената страна, част от която се намира в Европа. Това е Турция, която между 2010 и 2019 година е внесла 7,7 милиарда TIV. САЩ, които са най-големият производител на оръжия, са веднага след нея с импорт от 7,5 милиарда TIV.

На Стария континент на първо място е Великобритания с 4,6 милиарда TIV, която е на 17-то място. След нея на 26-то е Италия, следвана от Норвегия на 30-то със съответно 3 и 2,6 милиарда TIV.

Infographic: The World’s Biggest Arms Importers | Statista You will find more infographics at Statista