Мексиканската дестинация Лос Кабос бе обявена за първата сертифицирана туристическа дестинация в света, след като почти всички хотели в региона минават през независима  проверка от дигиталната здравна компания Sharecare.

84 от 85 хотела в мексиканския регион са преминали през проверка и поддържат над 360 глобални стандарти за здравна сигурност, включително здравни и хигиенни протоколи, гарантиращи безопасност на здравето за гостите и служителите, пише Forbes.

"Това е признание и насърчаване да продължим да работим за да предлагаме на най-високо ниво на сигурност на нашите гости", казва Родриго Еспонда, управляващ директор на туристическия съвет на Лос Кабос.

Сертифицирането е особено важно за хотелите, имайки предвид , че туризмът представлява 80% от икономиката на Лос Кабос. Вече 570 хотела в над 58 държави са получили подобен сертификат.

"Проверката не означава само, че дестинацията работи с най-висока степен на безопасност, но и че курортите тук гарантират спазването на най-новите световни здравни стандарти", казва Робърт Логан, генерален мениджър на One & Only Palmilla, курорт Лос Кабос.

Лос Кабос работи с капацитет от 50%, включително в хотели, ресторанти, транспорта и дори плажовете, където полицията регулира на достъпа на туристите там.

Има вечерен час. "Мисля, че това е добра стъпка, тъй като както видяхме как в други дестинации по света, нощният живот води до образуване на огнища на заразата", казва Еспонда. Вечерният час не цели само за затваряне барове и клубове и определен час, казва той. "Властите правят проверки в града и в курортите, така че всичко да бъде напълно затворено", казва той.

Спазването на тези и други мерки помага на Лос Кабос да се превърне в пример за други райони, които искат да се превърнат в сигурна дестинация за туристи.

Все пак ако някой от туристите бъде тестван положително при пристигането си той подлежи на 14-дневна карантина, а някои хотели като Nobu Los Cabos, обещават безплатно настаняване в периода на тези две седмици. Останалите хотели правят отстъпки от над 30% от ценовите оферти.

В Лос Кабос вече се наблюдава увеличение на туризма. "Наши редовни гости, които не бяха идвали вече една една година, сега се връщат ваксинирани", казва Еспонда.