Мадрид да се превърне в "най-добрият град за живот и работа" до 2030 година. Този амбициозна цел искат да гони местната власт в испанската столица и за постигането ѝ ще бъдат използвани близо 4 милиарда евро. 

Планът за модернизирането на един от големите европейски градове беше представен в края на миналата седмица от кмета му Хосе Мартинес-Алмейда. Средствата за изграждането на "най-добрия град" ще бъдат осигурени от Европейския съюз, като те са част от плана за възстановяване на Испания.

Според източници на местното издание EFE, цитирано от EURACTIV, през тази седмица се очаква Брюксел да даде зелена светлина по него.

Като част от цялостния план този за възстановяването и трансформацията на Мадрид включва 10 мерки.

Една от опорните точки в него, според Cinco Días, е модернизацията на индустрията в региона на столицата и осигуряването на по-голяма подкрепа за развитието на малките и средни предприятия с финансиране в размер на 86 милиона евро.

В частност стратегията предвижда фокус върху модернизацията и развитието на секторите на търговията и хотелиерството, които бяха сред най-силно засегнатите от пандемията. За компаниите, опериращи в тях, ще бъдат предложени различни дигитални решения за развитие на бизнеса им.

Регионът на Мадрид е дом на 6,6 милиона души. Наскоро той изпревари Каталуния като най-богатият и най-бързо развиващ се регион в Испания.

През 1980 година столицата отговаря за близо 15% от генерирания брутен вътрешен продукт. Към 2019 година нейното значение вече е нараснало до над 19 на сто, показват изчисленията на испанският национален статистически институт.