За някои смел проект и инженерен гений, за други необясни скъпа фантазия с единствена цел да отклони вниманието от истинските проблеми.

Мненията относно потенциалния тунел или мост, който да прекоси Ирландско море и да свърже Ирландия и Великобритания са разнопосочни. Но мегапроектът остава цел на британския премиер Борис Джонсън, пише Deutsche Welle.

Историята свързва Ирландия и Британия, но макар Северна Ирландия да е част от Великобритания, липсва физическа връзка между двете. Досега не е и правен опит за такава. Поне 1880 г. има разнообразни идеи, които винаги са отхвърляни.

Миналата година асоциацията на железопътните превозвачи на Острова предложи жп връзка между Шотландия и Северна Ирландия. Повечето мнения са, че подобна връзка е безсмислена, а двете основни причини са времето и морските течения в Ирландско море.

Още по-убедителна причина е фактът, че британското правителство е изхвърлило около 1 млн. тона неизползвани и все още опасни муниции край бреговете на Шотландия, където трябва да бъде изграден тунелът.

Идеята обаче е жива и бе подхранена от предварителен доклад, публикуван наскоро. Според него обаче Великобритания има други, по-важни транспортни приоритети, а за тунелът са отделени едва два реда в 61 страници.

Има и друг проблем: цената. Изчислява се, че изграждането на 45-километров подводен тунел ще струва поне €20 млрд., ще отнеме няколко години и със сигурност ще се изправи пред непредвидени проблеми, които ще забавят изпълнението и ще го оскъпят допълнително. Пари, които Великобритания няма след Brexit и Covid-19.