Минният гигант Rio Tinto реши да избягва да прави големи придобивания в литиевата индустрия, но ще търси начини за подобряване на технологията за извличане на литий. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Якоб Стаусхолм, цитиран от сръбските медии.

Продължаващото навлизане на електрически автомобили гарантира, че търсенето на литий ще продължи да расте, но цената на благородния метал може да бъде нестабилна, коментират експерти.

Снимка 595164

Скорошен спад в търсенето на електромобили предизвика спад в цените на лития, като "кошницата", проследявана от Benchmark Mineral Intelligence, спадна с над 80% през последните 12 месеца. Това накара минни компании като BHP да избягват да инвестират в метала.

Все пак Rio Tinto остава една от малкото големи минни компании, желаещи да инвестират в литий, съобщава Mining Technology.

Цените на материалите за батерии ще бъдат променливи

Нуждата от литий остава, смятат от минния гигант.

"В идеалния случай ще е необходим по-голям капацитет на батерията, така че това не са само батерии за електромобили, но и стационарни батерии. Така че, светът ще има нужда от повече батерии, не се съмнявам в това", подчертава Стаусхол.

Rio Tinto започва най-големия минен проект в света

Rio Tinto започва най-големия минен проект в света

В планинската верига Симанду - тя се намира в югоизточната част на Гвинея

Проектът Rincon на Rio Tinto в Аржентина има годишен капацитет от 3000 тона, а производството се очаква да започне до края на 2024 година. В Чили пък до 2026 година трябва да заработят три или четири нови литиеви проекта.

Страната стартира своята Национална стратегия за литий, съгласно която ще има публично-частни партньорства в цялата промишленост в общ цикъл за производство на литий.