Амбициите на Кремъл да си спечели политически дивиденти на международната сцена от руската ваксина срещу Covid-19 удрят на камък заради забавените доставки на Спутник V, пише Bloomberg.

По-рано тази седмица президентът на Гватемала Алехандро Джамати съобщи, че държавата ще търси друг доставчик за нужните 8 млн. дози до края на годината. И други държави, които поръчаха Спутник V съобщават, че има значително забавяне на нужните втори дози. В Аржентина президентски съветник дори заяви, че Русия поставя правителството в риск заради невъзможността да осигури дози за населението.

За разлика от останалите ваксини, двете дози на Спутник V се различават. И според експерти Русия е изправена пред трудности да ускори производството на втората.

Преподавателят по политика и международни отношения в Оксфорд Самуел Рамани подчертава, че Русия е надценила капацитета си.

Говорител на Russian Direct Investment Fund, който е отговорен за продажбите на Спутник V в чужбина, твърди, че договорът с Гватемала е променен, но не е прекратен. Той отказва коментар дали Русия все още цели да произведе и продаде 700 млн. ваксини за хора извън страната. Компанията Airfinity изчислява, че до момента са произведени и доставени 99 млн. дози, половината от които за вътрешна употреба.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви миналата седмица, че забавянето се дължи на увеличения брой случаи вътре в Русия и нуждата имунизацията да бъде ускорена.

Насред недостига, RDIF реши изведнъж да съобщи, че двете дози може да се бият и с разлика от 180 дни една от друга.