Границата между САЩ и Мексико е една от най-строго охраняваните в света. И няма как да е иначе, след като през нея преминават основните канали за трафик на наркотици.

Въпреки безкомпромисната гранична охрана, снабедена с най-новите технологии, трафикантите намират все по-оригинални и необичайни начини да прекарат незаконния си продукт.

Американските власти са открили таен тунел за наркотици, който се простира от бивш ресторант на KFC в южната част на щата Аризона до съседно Мексико.

Проходът с дължина 180 метра започва от мазето на стария ресторант в Сан Луис, минава под граничната бразда и стига до частно жилище в Сан Луис Рио Колорадо.

Американските власти разкриха тунела миналата седмица и арестуваха собственика на сградата в югозападния щат. Те научават за тунела, след задържането на заподозрения Иван Лопес, според местната медия KYMA News.

На това видео можете да видите тунела

По време на акцията в колата на Лопес са открити 2 големи тайника, съдържащи твърди наркотици, като общото количество е оценявано над на 1 млн. долара. Намерени са 118 кг метамфетамин, 6 кг кокаин, 3 кг фентанил и 19 кг хероин, по данни на разследващите.

При претърсването на дома на Лопес и на стария му ресторант KFC, агентите се натъкват на входа на тунела в кухнята на бившето заведение за бързо хранене.

Подземният проход е с височина 1.5 метър и ширина 1 метър и свършва до капак на пода под леглото на спалнята на дом в Мексико, съобщават американските власти. Смята се, че наркотиците са изтегляни през тунела с въже.

Това не е първото подобно откритие - преди 2 години бе разкрит близо 800-метров тунел от разследващите в Сан Диего, Калифорния.

Властите тогава съобщиха, че това е един от най-дългите пообни тунели за наркотици, откривани някога, използвани за пренасяне на "безпрецедентни количества" кокаин и марихуана.

Само през юли 2018 г. американските гранични власти са открили и конфискували 15 кг хероин, 11 кг кокаин, 327 кг амфетамин и 1.9 тона марихуана контролно-пропускателните пунктове в цялата страна.