Нов законопроект за отбраната на САЩ включва нови санкции, предназначени да спънат военната машина на Русия, като те се насочват към планината от злато на Москва, съобщава CNN Business. Законодателният текст е за национална отбрана през 2023 година и със сигурност би затруднил руския президент Владимир Путин да използва златото в подкрепа на рублата.

Ако бъде приет, законопроектът за отбраната директно ще санкционира всички американски субекти, които съзнателно извършват транзакции или транспортират злато от активите на централната банка на Русия.

Ограниченията, записани в текста на законопроекта от 4400 страници, биха санкционирали по подобен начин и американски организации, които продават злато физически или по електронен път в Русия.

Мистериoзна пратка руско злато е влязла в Швейцария

Мистериoзна пратка руско злато е влязла в Швейцария

Засега нито една от основните швейцарски рафинерии за злато не си е признала, че е извършила покупката

"Огромните доставки на злато в Руската федерация са един от малкото останали активи, които Путин може да използва, за да финансира насилствениата и кървава експанзия на страната си", заяви сенаторът от щата Мейн Ангъс Кинг, който е съавтор на законопроекта.

"Като санкционираме тези руски златни резерви, можем допълнително да изолираме Русия от световната икономика и да увеличим трудността на все по-скъпата военна кампания на Путин", допълва сенаторът.

В годините преди нахлуването в Украйна Русия успява да напълни огромен военен сандък със злато

Към средата на 2021 година централната банка на Русия е притежавала злато на стойност $127 милиарда долара, според руската централна банка. Златото се съхранява в трезори на територията на Руската федерация.

Текстът в законопроекта за отбраната на САЩ ще изисква от Министерството на финансите да провери кой извършва транзакции с руско злато, давайки на служителите законодателна подкрепа за работата, която вече са извършвали.

"Наличието на този императив за националната сигурност е ясен и мощен начин да се подкопаят незаконните, аморални действия на Владимир Путин и да се затегнат финансовите ограничения на Русия", подчерта Кинг в изявление за CNN.

Западът и преди се е прицелвал в руското злато като част от усилията да лиши Москва от средства за финансиране на войната в Украйна. През юни американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ и останалите страни от Г-7 ще наложат забрана върху вноса на руско злато.

След енергетиката, златото е най-ценният износ на Русия, на стойност $15,5 милиарда само през 2021 година, според оценки на правителството на Великобритания.

Руснаците масово купуват злато

Руснаците масово купуват злато

Каква е причината за това