През последните години САЩ усилено търсят пазари за своя втечнен природен газ (LNG). И докато за американските компании все още е трудно да се справят с конкуренцията на Русия и Норвегия, за да пробият на европейския пазар, то те имат все по-голям такъв в Китай.

Държавното енергийно дружество Sinopec може да се превърне в новия голям купувач на американски LNG. Reuters припомня за замразени преговори по сделка за закупуването на такъв от щатския доставчик Cheniere Energy, изчислявана на 16 милиарда долара.

След стоплянето на отношенията между Пекин и Вашингтон е дошло време тя да бъде осъществена, макар че очакванията на някои експерти са, че стойността ѝ няма да бъде толкова голяма.

Мащабният договор ще може да бъде подписан като част от договореното в първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай, подписано в сряда. Като част от него Sinopec и базираната в Тексас Cheniere се очаква да сключат 20-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ.

Американският втечнен газ може да проби в България и Полша. Но Европа остава затворена врата

Американският втечнен газ може да проби в България и Полша. Но Европа остава затворена врата

Въпреки усилията на Вашингтон

Експертите обаче смятат, че ще има предоговаряне на условията по него след подписването на първата фаза от търговското споразумение.

"Сделката ще бъде преразгледана що се отнася до условията за доставките и цената", посочва запознат, цитиран от агенцията. "Това ще отнеме допълнително време", казва още той.

Друг източник посочва, че със сигурност условията около цената ще бъдат преразгледани, след като за последната година стойността на американския втечнен газ е намаляла значително. Той допълва, че Sinopec вероятно води преговори и с други компании от Щатите.